Projekti / Seminari

p. Zdravko Barić: Meditacija i molitva o radosti

Sv. Jeronim, Zagreb - 10. veljače 2014.

Uvijek se moramo vraćati na ono što je bitno a to je da nas Bog ljubi i kada osjećamo da nas Bog ljubi onda u nama polako se javlja Radost. To je ona tiha radost, to je radost u Duhu Svetom.
Kako je rekla pjesma: U tišini šapni mi da me Oče voliš ti.
Radost nastaje iz te tišine, iz te spoznaje. U tišini šapni mi da me ljubiš Oče ti.
To je nova svijest da sam ja u dubini svoga bića prihvaćen od Boga, da sam voljen od Boga. To moramo stalno posviješćivati. To je spoznaja koja mora natapati tvoju dušu, tvoju nutrinu.
Naša radost ovisi i o slici koju imamo o Bogu.
U tišini šapni mi da me voliš Oče.
Što je rekao papa Franjo? Što Bog govori svakom čovjeku? Ti si za mene važan, volim te i računam s tobom. To osjetiti, to razumjeti – to je tajna naše radosti. Bog nas ne gleda kao mnoštvo, kao masu. Bog svakog od nas gleda u lice.
U tišini šapni mi da me voliš Oče ti.
Ti me Oče voliš. Pred tobom sam i nemam ništa i želim se obući u tvoju ljubav, kao onaj sin koji ti se vratio. Bio je gol i mrtav. Otac govori: iznesite haljinu najljepšu i obucite ga.
Molim te Oče odjeni moju golotinju svojom ljubavlju. Gol sam, grešan sam, nedostojan sam. Kad je sin rekao nisam dostojan zvati se sinom, Otac ništa nije komentirao, nego haljinu najljepšu mu donesite. Zamisli sada da ti Otac nebeski stavlja haljinu najljepšu, nebesku, sjajnu, zlatnu, svilenu.
Molimo te Oče stavi tu haljinu novog dostojanstva na sve nas.
Tu smo haljinu primili na krštenju. Ova haljina znak je tvog novog dostojanstva. Krista si obukao! Krista si obukla! Već imaš haljinu Kristovu na sebi. Mi smo kristiani, mi smo posvećeni, mi smo sinovi, kćeri. Mi smo sinovi svijetla.
U tišini šapni da me Oče voliš ti.
Kao što kaže prorok Sefanija: On će se radovati tebi, obnovit će ti svoju ljubav, kliktat će nad tobom kao u dan svečani. Ja želim da moja radost bude u vama. To je Isusova želja.
Neka ove misli natope tvoje srce, tvoju dušu.
Podari nam Gospodine svetu radost.
Neka me prožme tvoja radost, božanska radost, radost Duha Svetoga, radost Majke Božje, živa voda radosti Duha Svetoga, tiha radost koju nitko ne može oduzeti.
Ja sam tvoja radost. Ti si Bože moja radost.
Kao što kaže Dostojevski: Živio Bog i njegova radost!