Projekti / Seminari

Pouka: RADOST – bogoslov monfortanac Petar Zrinko

Sv. Jeronim, Zagreb - 10. veljače 2014.

Boga slavimo zbog onog što On jest.
Pjevamo i plešemo Gospodinu zato što smo sretni, jer je On s nama.
Definicija radosti nam je bliska. Radost poistovjećujemo s emocijom koja izaziva osjećaj dragosti, ponesenosti, ljepote, odnosno jedno nutarnje zadovoljstvo i oduševljenje.
Radost je krepost koja je urođena u svima nama. Radost je vrlina.
Bog nas je tako ljubio da nas je sve želio te je utisnuo u nas taj pečat radosti.
Svaki čovjek se može nasmijati, svaki čovjek želi biti sretan, sve što on radi, radi da bi bio sretan.
Kako postati svjestan toga svakodnevno? Kako tu krepost, vrlinu koju je Bog utisnuo u nas kao sjeme pretvoriti u stvarnost?
Svaki dan svjesno živjeti radost.
Ljudi različito percipiraju iste situacije. Netko će jadikovati u određenoj situaciji, ili će imati sumnje, dok će onaj tko živi s Gospodinom shvatiti istu situaciju kao pouku, dar preko kojeg mu Gospodin govori.
Izvori radosti za nas mogu biti različiti. Oni mogu biti vanjski, npr. nekom radost predstavlja dobro jesti, popit čašu vina jer vino uveseljava srce čovjekovo, nekom je radost odjeća, nekom uspjeh, karijera, zabava i dr.)
Ti su izvori samo po sebi dobri, no pri tom je važno kako ih ja živim, na koje mjesto ih ja stavljam, na koju ljestvicu vrijednosti, prema čemu te vanjske izvore radosti usmjeravam i što od njih želim. Da li ih želim živjeti kako bih slavio Gospodina ili oni postaju moj idol i kradu mi radost, radost djeteta Božjega, radost da sam slobodan, radostan, jer sam stvoren za nešto više.
Radost je prije svega, kao i sve ostalo u našem životu, DAR, dar od Boga, plod Duha Svetoga.
Isus nas uvijek želi obradovati! Gdje i kako On to radi?
Svaki čovjek u sebi ima čežnju da bude ljubljen i da ljubi. Ovdje nas Isus čeka, daje nam svoga Duha da možemo iskusiti da smo, kao djeca Božja, ljubljeni, željeni, maženi, paženi, da je On Otac, da nas je On otkupio, da je to njegov program, da nas On oslobađa.
Zanimljivo je značenje imena Isus. Naime, Isus na hebrejskom znači Spasitelj.
Bog je radostan spasitelj i kad nam dolazi u susret on nas oslobađa od nas samih, našeg egoizma, sebičnosti, zatvorenosti u same sebe, naših briga, problema. On nas oslobađa od osamljenosti, praznine, gorčine, ljutnje, mrmljanja, zavisti, oholosti, bludnosti. On nas oslobađa od grijeha i svega onoga što nas tišti i zarobljava.
Isus čini pustinju moje duše, čini da ona procvjeta, čini tako da sve ono što je umrlo u susretu s njim i po njemu ponovo procvjeta.
Vjera u Isusa je temelj moje radosti, zato što se nadam i znam da je On Bog, da je On vjeran i da me nikada neće ostaviti, jer On uvijek održava svoje obećanje. To je temelj naše sigurnosti, to je temelj da smo voljeni jer on nas nikada ne ostavlja. On nam se uvijek vraća i želi da smo radosni.
Bog je tako ljubio svijet da je poslao svoga sina, i to samo zbog jedne stvari, a to je da nas spasi, ne da nam naudi. I tko vjeruje u njegova sina, bit će spašen i ima život vječni.
Što nam Biblija kaže o Bogu koji se zove radost? Zašto je njegov susret uvijek radostan susret?
1. Sara i Abraham – Sara je nerotkinja, čeka jako dugo potomstvo, moli Boga, a Bog šuti. Ona čeka, vjeruje i nada se. Bog uslišava njenu molitvu i ona postaje plodna, rađa, sretna je. U tom susretu Gospodnjeg pohoda, kada joj On daje dar djeteta, ona skače od veselja, raduje se.
Bog je i duhovit u tom pohodu. Sara Ga pita kako nazvati dijete, na što joj Bog odgovori neka se zove Izak, što znači onaj koji se smije. Svaki put kad ga pogledaš smij se i raduj jer je on dar tebi.
2. Filip i Natanael – Zamislimo da Isus nije došao na ovaj svijet, da smo u stanju iščekivanja i da dva prijatelja pričaju: znaš dolazi spasitelj, dolazi mesija, dolazi onaj koji spašava svijet. U takvoj su situaciji Filip i Natanael. Filip govori Natanaelu kako će se Spasitelj roditi u Nazaretu, na što se Natanael smije i pita može li iz Nazareta doći nešto dobro. Isus i Natanael će se kasnije susreti. Zanimljivo je, Isus je duhovit i prima šalu na svoj račun. Prvu riječ koju kaže Natanaelu jest: „Natanael, ti si istiniti Izraelac i u tebi nema prijevare, jer ti govoriš iz svoga srca, a Bog ljubi tvoju spontanost.“
Bog ljubi kad si radostan. Bog ljubi vječnom ljubavlju, ljubavlju koja je jaka kao smrt, ljubavlju koja je jača od smrti. To je izvor radosti. Bog ljubi vječnom ljubavlju, onako kako majka ljubi svoje dijete. Bog ljubi moćnom, snažnom ljubavlju onako kako Otac zna ljubiti svoje dijete.

Izvori radosti u Novom Zavjetu

Zašto se svaki dan ožemo se radovati u Gospodinu?
Po svetom Tomi Akvinskom kršćanin je dužan radovati se. Ako želiš ići naprijed u duhovnom životu moraš se radovati, moraš to naučiti, moraš primiti taj dar, zalijevati taj dar.
Primjer Tobije, koji se treba oženiti Sarom, koja je prije njega imala 7 muževa, koji su svi umrli. Tobija je zabrinut, ali se nada i moli Gospodina za savjet. Bog mu govori što treba raditi preko anđela: „Želim ti u svemu tome puno sreće.“
Anđeo Mariji govori: „Raduj se Marijo, zato što ćeš roditi sina, Spasitelja koji će spasiti i otkupiti ovaj svijet.“ To je radosna vijest – Evanđelje.
Marija ide u pohod svojoj rođakinji Elizabeti i u tom susretu dviju žena očituje se Gospodinova radost. Zaigra Elizabeti čedo u utrobi. Marija veliča, kao da govori u daru jezika,:„Klikće duh moj u mojemu Gospodinu, Spasitelju ...“.
Isus započinje svoju službu, a Ivan izjavljuje: „Ovo je vrijedilo moga života, sad je moja radost potpuna. Evo ga, On je tu.
Isus govori: „Sve sam vam govorio, samo da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna.“
Samo Isus nam može reći i obećati nam da će se naša tuga, pustinja, još danas pretvoriti u radost.
Samo Isus može reći da nam nitko nikada ne može oduzeti radost. Ona je vječna i mi smo vječni, jer nas je Bog tako zamislio u vječnosti, jer nas je On stvorio iz svoje ljubavi, jer nas ljubi, jer smo mi Njegova radost.
Učenici se druže s Gospodinom, raduju se čudesima, raduju se znakovima njegove ljubavi, raduju se što im se duhovi pokoravaju, ali Isus im još govori neka se raduju jer su im imena zapisana na Nebesima. To je naša radost! Mi smo sinovi i kćeri, djeca Božja, naša imena su zapisana na Nebesima. Živjeti ćemo vječno u Gospodinu, gdje našoj radosti neće biti kraja.
Radost je uvijek i plod križa. Isus po križu ide k Ocu i ostavlja svoga Duha. U tom Duhu mi danas možemo živjeti njegovim životom. Mi već danas možemo biti baštinici i dionici Neba. Samo u tom Duhu koji nam Isus ostavlja, u duhu radosti svi mi smo djeca Božja i sve ono što tražimo u ime Isusovo Otac nam daje. Tražite i dobit ćete. Gdje god je Isus prisutan tu je uvijek Kraljevstvo Nebesko, a Kraljevstvo Nebesko nije ni jelo ni piće nego istina, mir i radost u Duhu Svetom.
Možemo se radovati zbog trajanja Isusove prisutnosti u svojoj crkvi, u klanjanju.
Možemo se radovati zbog Isusove prisutnosti ovdje u svetohraništu, ali i u našem zajedništvu.
Možemo se radovati Isusu jer je On trajno prisutan u sakramentima, a sakramenti su vidljivi izraz nevidljive Božje ljubavi.
Na krštenju Isus ti kaže: „Volim te, ti si moj sin, moja kćer, ljubljena i danas ti dajem život, da budeš dio mene, da budeš radostan jer Ja ti se veselim, ja te želim, ja sam te zaručio za vječnost“.
U krizmi, Bog ti daje cijelog Sebe, sve darove Duha Svetoga. Tada mu govorimo: „Vjerujem ti, želim te svjedočiti riječima, djelima, mislima, i u dobrim i lošim danima.“, a On ti odgovara još većim misterijem: „Vjerujem tebi, vjerujem ti tako da se nikad neću odvojiti od tebe, biti ću uvijek s tobom u svemu što radiš, u mislima, djelima, tijelu, duhu, duši i u srcu.“ i još ti govori: „Ako ti mene zaboraviš, Ja tebe zaboravit nikad neću.“.
U euharistiji Bog ti daje svoj život, sjedinjuješ se s Njim. On te uči što je život, što je ljubav, što je radost. On te uči kako ljubiti dajući svoje tijelo za drugoga, razapinjući svoje tijelo i dajući život, prolijevajući svoju krv za drugoga da bi drugi bio sretan, jer istinska radost je uvijek povezana sa ljubavlju. Radostan je samo onaj koji je spreman služiti Bogu ljubavlju, služiti drugima u ljubavi. Samo ako sam tako spreman služiti moja radost i ljubav se uvećava.
Ako si spreman umrijeti sebi tada možeš živjeti. Sjeme mora pasti u zemlju, biti natopljeno da bi izraslo i donijelo ploda.
U ispovjedi Bog te čeka poput oca i majke raširenih ruku, jedva čeka da mu dođeš, da ti može dati novi život, novu priliku.
Ako priznaš svoje grijehe, zato što je Bog vjeran i pravedan, otpustit će ti sve grijehe i očistiti od svega, od svake tvoje nepravde.
Isusa možeš susresti i u osobnoj molitvi. Molitva je ključ koji otvara Božje srce, ali za taj susret trebaš biti otvoren, trebaš staviti na stranu sve ili predati mu sve svoje brige, probleme, strahove i ući s Njime u dijalog, a ne voditi monolog.
Govoriti, ali još više učiti se slušati. Bog ti priča u molitvi šutnje. Šutnja govori više od bilo koje riječi. Šutnja je popraćena mirom i radošću.
Želim ti da budeš čovjek, da uživaš u malim stvarima života, da ništa ne uzimaš zdravo za gotovo, da na sve gledaš Božjim očima, Božjim duhom. Sve ima smisla u Bogu.
Želim ti čisto srce! Za takvo srce se treba boriti.
Radost je ozbiljna stvar. Radost je plod borbe i čista života u svakodnevici.
Psalmist kaže: „Čisto srce stvori mi Bože.“, a Božja riječ: „Blago čistima srcem – oni će Boga gledati!“ i oni će Boga vidjeti u svemu, u svakoj situaciji, u svakoj osobi, u svakom osmjehu, u svakom bolesniku, u svakom bratu i sestri, u prirodi...
O tome hoćemo li biti sretni sami donosimo odluku u svom srcu. Što tvoje srce želi, za koga ono živi, što ono odabire?
U tvom srcu se nalazi Isus i to je mjesto gdje Ga susrećeš, a plod toga su: mir, sreća i radost.
Želim ti da se u malim stvarima svakodnevno učiš savladavati, da se znaš disciplinirati, da učiniš svaki dan jedno dobro djelo, malu žrtvu, da to učiniš tako da nitko o tome ne zna i da je prikažeš Gospodinu.
Čini tako i malo pomalo to će biti izvor tvoje radosti.
Želim ti da živiš sadašnjost, jer samo se u sadašnjosti možeš susresti s Bogom.
Želim ti da budeš nježan i da znaš slušati druge, da ih ne osuđuješ.
Želim ti da prihvatiš sebe, da se pomiriš sa cijelim životom u njegovoj cjelovitosti, s lijepim i sunčanim danima kao i s onim tmurnim i kišovitim.
Želim ti da budeš sretan, sretan kad opraštaš.
Želim ti da prihvatiš križ, jer križ te čini boljom osobom. Križ je dar koji nas oslobađa od naše prosječnosti.
Jedno znam jer tako kaže Božja riječ: Volja Božja za nas je da neprestano molimo, da u svemu zahvaljujemo i da se uvijek radujemo. Tako neka bude! AMEN!