Projekti / Seminari

KORIZMA

P.Zdravko Barić

Počela je korizma, pa ćemo večeras razmišljati u tom duhu. Korizma je nalik na jednu staru vremešnu gospođu koja je odjevena u ružičastu haljinu. Ona je jako stara preko tisuću godina i ona te želi uzeti za ruku i odvesti do Isusa. Ona zna put, zna način, poznaje sredstva, poznaje Božji put, ima životno iskustvo kako sresti Isusa Krista. Moramo dopustiti gospođi korizmi na nas uhvati za ruku, da nas dovede do Gospodina.

Dopustimo da nas zahvati duh korizme. Što to znači?
Duh Sveti je odveo Isusa u pustinju, a to znači da je Duh Sveti želio da Isus uđe u pustinju i da je Otac nebeski vodio Isusov hod kroz pustinju 40 dana. Isusu u pustinji nije bilo lako, bio je sam, bio je gladan, postio je, bio je žedan, molio se. Kad mu je bilo najteže onda ga je napastovao đavao. Duh Sveti ga je vodio i uveo u pustinju.

Duh Sveti tebe treba uvesti u korizmu. Ti možeš odlučiti da ćeš nešto raditi za vrijeme korizme, možeš nametnuti neku pokoru, odricanje, nešto pojačati i to je dobro. Ali važnjije je da ti Duh Sveti nametne pokoru, da ti Duh Sveti nametne korizmu, da te DuhSveti uvede u korizmu. Neka te Gospodin nadahne što ti to trebaš činiti kroz ovo korizmeno vrijeme. Što moraš baš ti konkretno činiti? Važno je na početku korizme uzeti stav osluškivanja, osluškivati taj tihi Božji glas u nama, da zaista čujem što ti Gospodine želiš da činim ove korizme, koju pokoru moram činiti. Pokora znači: pokoriti se Božjem glasu! Pokoriti se glasu Duha Svetoga. To je pokora koja je Bogu mila, a nama ljekovita. Ne toliko ja moram nešto odrediti za korizmu, ja to trebam činiti, nego treba malo zastati, sabrati se, utihnuti i probati kroz neko vrijeme ćuti što to tebi Duh Sveti govori. Što od tebe Bog traži kroz ovu korizmu, konkretno? Da čujemo taj glas, tihi glas duše, glas Duha Svetoga, glas Isusa Krista. To će biti korizma koja će te iznutra popraviti, obnoviti, probuditi. Nije korizma poradi korizme nego poradi Isusa.

Koja je svrha korizme? Da rastemo u spoznaji Isusa Krista! Nije pokora poradi pokore, nego to sve činimo poradi Isusa. Možemo pasti u duboku oholost kada govorimo da nismo okusili kolače cijelu korizmu, kako sam dobar. To te uopće ne mora približiti Bogu. Bit korizme je rasti u spoznaji Isisa Krista. Gospodine daješ mi ovo vrijeme, zoveš me sebi. Želim te upoznati Isuse! Daj da te upoznam, spoznam. Daj da te upoznam kako bi te ljubio, kako bi ti bio vjeran. Kad čovjek upozna Isusa onda u sebi osjeća radost. Spoznaja Isusa Krista u svoje vrijeme rađa suradnju s Gospodinom. Što više spoznamo Gospodina to nas Duh više poziva na odgovornu suradnju.

MOLITVA: Gospodine Isuse došli smo ovdje poradi tebe. Vjerujemo da si nas pozvao. Ti si rekao da ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas. Hvala ti na daru vjere, hvala ti na daru molitve, hvala ti na daru zajedništva, jer smo jedna obitelj, jer si nas ti sabrao i otkupio. Molimo te da se danas rodi tvoje djelo Isuse. Budi ovdje prisutan i djeluj po našoj vjeri, molitvi, našim pjesmama, po pouci. Molimo te blagoslovi molitveni tim, zajednice. Molimo te daj nam svoga Duha, svoje pomazanje. Budi s nama Isuse kako bi te čuli, kako bi te osjetili blizu našeg srca. Probudi nas Gospodine i obnovi nas, jer smo tvoji i jer bez tebe ne možemo živjeti. Isuse smiluj nam se, jer ti živiš i kraljuješ u vijeke vijekova.

AMEN!