Ostale vijesti / Dani pokreta, udruga, zajednica Zagrebačke nadbiskupije

2. dio govora kardinala Bozanića pokretima

"U našoj se Crkvi prepoznaju mnogi znakovi nove evangelizacije"

U okviru ovogodišnjih Dana pokreta i udruga Zagrebačke nadbiskupije u utorak, 29. svibnja u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić susreo se sa članovima pokreta, udruga i zajednica Zagrebačke nadbiskupije. Pozdravljajući okupljene, biskupski vikar za laike i ravnatelj Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta dr. Tomislav Markić istaknuo je, kako je ovo treći korak u proslavi Dana pokreta i udruga Zagrebačke nadbiskupije koji se održavaju pod geslom „Nepoljuljani u nadi Evanđelja“.

U subotu, 26. svibnja održana je smotra na Trgu bana Josipa Jelačića uz euharistijsko klanjanje u kapeli Ranjenog Isusa. U zagrebačkoj prvostolnici je kao drugi korak održano euharistijsko slavlje i duhovsko bdijenje koje je predvodio pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško. Na samom duhovskom bdijenju čuli smo i riječi sv. Augustina „Toliko se ima Duha Svetoga koliko se ljubi Crkvu“. S tim raspoloženjem srca okupili smo se danas oko našeg Natpastira, voditelja naše mjesne Crkve, rekao je dr. Markić.

Kardinal Bozanić zahvaljujući na riječima pozdrava i izražavajući radost susreta, naglasio je važnim kao početak upravo susret, iz kojega onda izvire zajedništvo s Bogom, a Duh pomaže da smo „svoji sa svojima“.

U prvom dijelu izlaganja, govoreći o „novoj evangelizaciji“ kardinal Bozanić je rekao kako se o njoj govori već desetljećima. No, novi zamah dalo je osnivanje Papinskog vijeća za novu evangelizaciju, 21. rujna 2010. godine. Ove pak će godine, u listopadu mjesecu Biskupska sinoda također biti posvećena novoj evangelizaciji za prenošenje kršćanske vjere. Bit će to prilika za otvaranje novih pastoralnih putova u tom smislu. Kardinal je podsjetio kako nalog koji nam je dao Isus ostaje isti „Pođite po svem svijetu i naviještajte evanđelje“. Dakle, nalog je to svakome, a posebno važan danas, u vrijeme dekristijanizacije, istaknuo je kardinal.

Nadalje, je podsjetio kako je Apostolska pobudnica Evangelii Nuntiandi pape Pavla VI. iz 1975. godine aktualna i danas. U njoj Papa potiče na „ponovno naviještanje Evanđelja“. Kod pape Ivana Pavla II. prvi spomen 'nove evangelizacije' nalazimo 1979. godine kada je posjetio svoju rodnu Poljsku i u krakovskom naselju Nova Huta slavio svetu misu. Bilo je to nedugo nakon prvoga spomena termina „nova evangelizacija“ uopće u sklopu Opće konferencije latinskoameričkih episkopata (Puebla, Meksiko). Kardinal je istaknuo, kako u Postsinodalnom Apostolskom pismu „Christifideles Laici“ (1980.) Ivan Pavao II. naglašava važnost obnove misionarskog poleta, tj. Crkvi povjerenog pothvata nove evangelizacije. Tako je Ivan Pavao II. učinio velik korak naprijed u evangelizaciji pri čemu dolaze do izražaja novi žar, metode i jezični izričaji.

On poziva na čin obnovljenog povjerenja u osobu Isusa Krista, dosljednost kršćanskog života, te upozorava kako je izostanku radosti i nade uzrok grijeh, a sve se to protivi novoj evangelizaciji. Govoreći o Benediktu XVI., kardinal Bozanić je istaknuo, kako on upozorava na 'napast nestrpljenja' – očekivanje brzog i velikog uspjeha, što nije Božja metoda. Posvješćuje trajnost važnosti prispodobe o gorućem zrnu.