Aktualno / Božićni susret predstavnika pokreta, udruga i zajednica Zagrebačke nadbiskupije s kardinalom Bozanićem

Govor biskupskog vikara za laike – dr. Tomislav Markić

19.12.2013

U ovom modernom vremenu sve su riječi istinski susret. Tehnologija često zamjenjuje susret licem u lice, uz stisak ruke i prijateljski zagrljaj. Božić nas poziva na obraćenje u tom važnom dijelu našega života.
Istinski susret događa se u stvarnosti, u blizini, u bliskosti, u dodiru, u slušanju, gledanju u živo, uz sudjelovanje brojnih naših osjetila. Takav je pravi među ljudski susret, a takav je i susret s Bogom koji uključuje razum, osjećaje, našu tjelesnost i našu duhovnost.
Iz Božića zbog kojeg smo se okupili na ovaj susret možemo prema riječima sv. Oca Franje koje je izrekao na općoj audijenciji izvući dva zaključka:
1. Bog se u Isusovom rođenju objavljuje ne kao onaj koji je visoko iznad nas, ni kao vladar svemira, već kao onaj koji se spušta, silazi na zemlju, malen i siromašan. To nas poziva da budemo slični njemu, da se ne smijemo postavljati iznad drugih, već moramo biti ponizni, stati u službu drugome, biti maleni s malenima i siromašni sa siromašnima.
2. Ako se Bog po Isusu povezao sa čovjekom do te mjere da je postao jedan od nas, to znači da što god učinimo bratu ili sestri činimo njemu samome. To nam sam Isus govori da tko god bude nahranio, pohodio, ljubio jednoga od najmanjih i najsiromašnijih među ljudima, učinit će to Božjem sinu.

Uzoriti gospodine kardinale želimo i trudimo se kao članovi crkvenih pokreta, zajednica, udruga i neokatekumenskog puta ove posljedice Božića ostvarivati u svojim životima i u apostolatu naših zajednica. Ne uspijevamo uvijek u tome u onoj mjeri u kojoj bismo to željeli i koliko bi to bilo potrebno, ali naših nastojanja oko apostolata ne nedostaje što se može vidjeti u ovome kratkom pregledu našeg zajedničkog djelovanja u proteklom razdoblju. I ove godine nastojali smo u susretima s voditeljima, predstavnicima pokreta, zajednica koje djeluju u našoj nadbiskupiji održavati često sastanke kojima koordiniramo i usklađujemo naš rad, razmjenjujemo obavijesti o aktivnostima zajednica, te se upoznajemo s aktualnim događanjima i aktivnostima u našoj mjesnoj Crkvi.
Ove smo godine na sastancima posebnu važnost dali angažmanu oko referenduma za obitelj. Stoga smo naš redoviti dan pokreta i udruga proslavili radno prikupljajući potpise ispred naših crkvi i po našim ulicama i trgovima.
Brojni su se članovi crkvenih pokreta i udruga bilo osobno ili kao cijele zajednice uključili u ovaj referendumski pothvat. Pokrenuli smo se, udružili snage zajedno s mnogima koji su se angažirali i tako pokazali put kojim treba ići u zaštiti dostojanstva braka i obitelji. Pokreti, udruge, zajednice i put dali su veliki doprinos referendumskoj pobjedi. Znamo da s time nije okončana borba za zaštitu temeljnih ljudskih vrednota društva te kanimo budno i djelotvorno na tome se angažirati.
Tijekom ove godine nastavljene su naše mjesečne tribine pod zajedničkim nazivom „Jedinstvo u različitosti“ što je pokreti i udruge priređuju zajedno s biskupskim pastoralnim institutom. Ove su tribine otvorene vjerničkoj društvenoj javnosti, a posebno nas raduje redovito i brojno sudjelovanje studenata laika KBF. Na tribini smo govorili o jedinstvu kršćana, o mentalnom zdravlju, prevenciji za ovisnosti, predstavili novu knjigu utemeljitelja neokatekumenskog puta Kika Arguella pod nazivom Kerigma, te uz izložbu fotografija i dokumentarni film predstavili papu Franju.
Od ove pastoralne godine tribinu održavamo pod zajedničkom temom „Angažman vjernika u društvu“ to u medijima, u kulturi i umjetnosti, u politici, gospodarstvu, sportu.
Vrijedno je i potrebno spomenuti sudjelovanje članova pokreta u susretu pape Franje sa pokretima, zajednicama u svijetu, održano na blagdan Duhova u Rimu.
Ovo je mali segment zajedničkog koordiniranog djelovanja pokreta.

Svi ovdje nazočni mogli bi jako dugo nabrajati što su sve učinili u svojim sredinama, ali ovo nije mjesto za samohvalu već je mjesto za zahvalu Gospodinu za silna djela koja nam čini.
Naša zahvala ide i crkvenim strukturama i hijerarhiji koja znade prepoznati i podržati dobra nastojanja vjernika laika.

U godini koja se bliži svome kraju s dubokom zahvalnošću oprostili smo se od pontifikata Benedikta 16, zaključili smo godinu vjere s njezinim brojnim plodovima, na dar dobili papu Franju koji nas je obradovao pobudnicom „Radost Evanđelja“.
U njoj između ostalog stoji kako su pokreti i zajednice bogatstvo crkve koje je Duh probudio kako bi sva područja i pore života bila evangelizirana. Papa je primijetio kako oni često unose jedan novi žar u evangelizaciji i sposobnost dijaloga sa svijetom koja pridonosi obnovi crkve. Papa poziva pokrete i udruge da ne izgube kontakt s mjesnim župama, te da se rado uključuju u pastoralna nastojanja mjesne Crkve. Time će se izbjeći da ostanu u samo jedan određeni dio evanđelja crkve ili da postanu mlaki i bez korijena.

Uzoriti, ohrabreni smjernicama pape Franje, kao i smjernicama koje dobivamo od vas predvoditelja naše mjesne crkve želimo ovaj Božić proslaviti u posebnoj radosti, radosti koja izvire iz jaslica, iz susreta sa živim Bogom koji nas pohađa i donosi svoj mir, blagoslov. Tu radost dijelimo s vama, sa vašim pomoćnim biskupima, svećenicima, đakonima i cijelim Božjim narodom koji je u Zagrebačkoj nadbiskupiji.
Sretan vam Božić i nova 2014 godina!