Aktualno / Božićni susret predstavnika pokreta, udruga i zajednica Zagrebačke nadbiskupije s kardinalom Bozanićem

Govor kardinala Bozanića pokretima na Božićnom čestitanju

19.12.2013

Drago mi je da smo se na ovaj dan čestitanja okupili kao jedna od najbrojnijih skupina, što je i red jer su to predstavnici onog dijela crkve koja je najbrojnija i koja je u središtu, koja nosi život Crkve.

Nalazimo se pred Božićem. Božić svake godine na neki način skuplja ono što je iza nas i daje nam novu nadu, novi poticaj za ono što je pred nama. Jedan od središnjih događaja ove godine je završetak pontifikata pape Benedikta 16 i početak pontifikata pape Franje.
Dobili smo pobudnicu: „Radost evanđelja“
Br. 29 u njoj govori o laicima pod vidom zajednica laika u crkvi
Svi pokreti, udruge, zajednice se mogu naći u tome. Zajednice koje su znak jedne svježine Duha Svetoga koji je pokrenuo Duh Sveti i koji donosi novi val, evangelizacijski žar u Crkvu, sposobnost za dijalog sa svijetom.
Papa želi da ta stvarnost ne bude negdje neodređena. Želi da se ona dobro nasloni na temeljnu zajednicu o kojoj prije govori, a to je župa, za koju kaže da se treba obnoviti i da treba postati zajednica svih zajednica. Papa Franjo vaše mjesto vidi unutar župe i da se svi pokreti i zajednice uključe u pastoralni plan mjesne crkve, nadbiskupije. Radi toga da ne bi upali u nešto s jedne strane: ako se ne uključe u župu, biskupiju, da ne bi bili mali dio crkve i mali dio evanđelja, a ne cjelovito evanđelje i s druge strane da ne bi postali lutalice bez korijena.
To izričito kaže papa u svojoj apostolskoj pobudnici veoma kratko s nekoliko rečenica, a veoma duboko i sažeto daje Crkvi kao smjernice za naredno vrijeme.
Mi kao vjernici laici želimo biti otvoreni Papinim smjernicama, jer vjerujemo da je on milosni dar za crkvu.

Što to papa od nas traži? Što očekuje od nas? Mi smo možda koji put zbunjeni.
Ono što je sigurno: On je znak, znak koji Bog daje i ono zašto nas on potiče, to je siguran put za crkvu ovoga vremena. Nema drugoga puta.
Svi drugi putovi, pokreti, sve druge karizme trebaju se uključiti u tu rijeku, da budemo veliko zajedništvo, da budemo život crkve koju iznutra pokreće Duh Sveti.
Bog nas je iznenadio i onda kad se možda ne zna kamo poći, kuda krenuti, najednom dogodi se to da Bog pokaže put. Treba ga prepoznati i slijediti.
U istoj pobudnici papa na više mjesta govori o izlasku: crkva treba izaći iz sebe poput Abrahama, Jeremije, trebamo izaći iz nekih svojih sigurnosti. Ne smijemo se zatvarati u sebe, da mislimo samo na sebe, ne smijemo sve usmjeravati prema sebi, župi, biskupiji, zajednici nego da smisao našeg postojanja jest da budemo otvoreni, da iziđemo na periferije gdje čovjek čeka Isusa Krista, čeka svježinu evanđelja. Kad se to dogodi onda se osjeti ta radost evanđelja. To je ta radost, kad se dogodi susret čovjeka sa Bogom.
Misijsko djelovanje crkve je u službi Boga i crkva ne smije stati.
Papa je gura i čovjek se divi snazi, žaru, pouzdanju. Gura crkvu dalje da vrši zadatak koji joj je Krist dao.

Vi ste otvoreni tome, uključeni u to i svi zajedno naprijed.
Trebamo u ovim naznakama koji nam daje papa ispitivati sebe osobno i svoje zajednice da ne bismo skrenuli s puta, da ne budemo zatvoreni, sebični, skučeni ili da ne bismo postali u crkvi neke lutalice bez korijena, bez temelja, bez baze.

Ja vam odajem priznanje za vaše svjedočenje, za sve ono što ste učinili, posebno u inicijativama gdje je bio vaš veliki doprinos. Potrebne su i nove inicijative. Idemo u susret novim izazovima, ali ne bojimo se.
Želimo slijediti papu Franju i otvarati se radosti koja dolazi iz evanđelja.
Svima vama i vašima sretan Božić i blagoslovljena nova godina!