Projekti / Odrađeni projekti / Susret zajednica Obnove u Duhu Svetom 14. 3 2013., Zagreb, Siget

KAKO SVJEDOČITI!?

Damir Zukan, Siget 14. 3. 2013.

Večeras ću vam kroz osobno iskustvo donijeti poticaje vašim srcima da razmislite o svjedočkom životu. Molim Duha Svetoga da riječ koju prebirem po srcu, što sam promišljao da dođe do vas i da vas ova riječ dotakne.
Neka riječ govori vama vašu osobnu pouku!

Početak obraćenja:

Moj život se promijenio 1998 godine i ta promjena je vezana za papu Ivana Pavla II kad je bio u Splitu, vezana je i za sveca Sv. Franju(04.10.1998.) Tada sam čuo riječi koje su dotakle moje srce i počele mijenjati moj život. Ove riječi me i danas vode i raduju i ta riječ u meni je živa i raste... „Ne boj se svoj život predati Isusu! Srce svoje otvori Njemu i idi za njim!“ Ova riječ je uvijek prisutna u mojem životu bez obzira koliko je vremena prošlo od kada sam je prvi put čuo. Isus me zove i vodi! To je put povjerenja, čišćenja, učenja, upoznavanja, rasta, ljubavi, mira, izgradnje da bi bio njegov učenik, njegov prorok onaj koji životom priča da poznaje Isusa.

KKC 905: Laici ispunjaju svoje proročko poslanje evangelizacijom tj. navješčujući Krista svjedočanstvom života i riječju što se vrši u prilikama svijeta.

Svjedočanstvo života s Bogom mi donosimo u život, u ovaj svijet gdje živimo. Toliko puta u našoj obnovi, u našoj crkvi se čuje kako govorimo o karizmama, o darovima Duha Svetoga a kako se malo govori o krepostima i životu u krepostima. Kao da iz svakodnevnice izbacujemo osobni susret s Bogom, kao da ne svjedočimo životom da smo Isusovi. Što je to životom svjedočiti Isusa? Da živiš svoj život živeći život Isusov po njegovoj volji, kad te netko vidi da u tebi prepozna Isusa Krista. Postavimo pitanje sebi : koliko ljudi oko mene u meni prepoznaju Isusa? Svjedočanstvo života je ono što mi živimo i što mi jesmo! U svojim zajednicama, susretima, molitvama ponekad ili stalno možemo stavljati razne maske gdje se prikazujemo boljima nego što jesmo, snažnima, pobožnima, molimo za druge, darovi, nekako smo sami sebi važni ali odlazimo kući prazni i nezadovoljni jer nismo bili u istini. Bog nas poziva da živimo u njemu, po njemu i za njega u svakom trenutku i događanju svojega života, u svojoj obitelji, u svim situacijama gdje si postavljen i želi da budeš autentični svjedok vjere.

Čuli ste ovih dana o novoj evangelizaciji, o tome kako treba svjedočiti, kako naviještati ali za sve to važno je pripravljati se. Koliko god ti trebaš govoriti, svjedočiti neka uvijek postoji nešto što treba činiti budnim, da se ne opustiš, da se ne uzoholiš, da ne umisliš da ja to mogu lako govoriti, imam plan, doći će nekako pomazanje duha... Uvijek treba dati Duhu Svetomu prostora u tvojem životu da djeluje.

Svjedočki život
1. BITI NA SAMO S BOGOM I SVJEDOČITI ŽIVOTOM NAŠ ZAJEDNIČKI SUSRET

Susret Njega i mene, On i ja!
Dolaziti i biti s Bogom onakav kakav jesi, izlijevati srce pred Bogom sa svime što je u njemu i svoj nered i buku i strah i slabosti i grijehe sve mu donositi, Bog nas zove da budemo s njime: Dođi k meni i govori mi! Upoznaj me!
Zašto? Zato što u tišini, u osami kad se povučeš od ovoga svijeta slušaš što ti govori, slušaš njegovu riječ, možeš je čuti, promatraš ga, gledaš njegov život kroz evanđelje, gledaš kako je živio, što je govorio, upijaš ga, da bi ti postao bolji čovjek. Da bi nekoga upoznao moraš ga gledati, slušati, promatrati...
Ako nema tog osobnog odnosa, susreta u tišini, osluškivanja riječi Božje nego ideš svojim snagama, po svojim planovima brzo ćeš se ugasiti, umoriti i što ćeš ti takav svjedočiti?
Imam li vrijeme za svoga Boga? Dogovaram li susret s njime svaki dan? Kakva mi je osobna molitva, tj. susret s njime? Kako radim? Učim li o vjeri svojoj? Molim li se Duhu Svetom da me vodi? Što trebam učiniti? Kamo ili kome otići? Što trebam reći? Kako ću ovo napraviti?
Duh Sveti nam želi pomoći! On je naš učitelj, branitelj, tješitelj, onaj koji upravlja, koji usmjeruje srca ako mu dopustimo da nas vodi, da budemo s njegovom riječi, da s njome nam otvara naša srca!
Gdje je Božja riječ u tvojem životu?
Vjerujem da smo toliko puta slušali o Božjoj riječi, sakramentima, molitvi ... ali najvažnije je da izboriš vrijeme koje je potrebno da budeš s svojim Bogom, svaki dan ovo je naše zajedničko vrijeme druženja, prijateljstva, ljubavi.
U tom zajedništvu ti ćeš primiti silu i snagu njegove ljubavi i Duha Svetoga da možeš vršiti proročko poslanje, naviještati ono što si čuo, vidio i primio od njega, donijeti Isusa svjedočanstvom svoga života.
Gdje susrećeš Isusa? U molitvi, Božja riječ, sakramenti, u bližnjima....
Rečeno je i ovdje večeras da će nas prepoznati kao Božje po ljubavi i radosti!
Kad nas netko promatra izvana jeli vidi tu ljubav i radost u nama, u našim zajednicama, u obnovi, u crkvi?
Koliko smo malo sa svojim Gospodinom?
A koliko je muke, straha, briga, grča, prisutno i to nas blokira da se njemu otvorimo nego skrivamo tu slabu našu stranu, to je i prepreka za njegovo vodstvo i da živimo život u zajedništvu s njime.
Kad živiš njega ti si slobodan!
Papa u miru Benedikt 16 je rekao jednom mladima i svima nama: „U današnjem svijetu, u ovom vremenu vi koji živite život s Bogom: Vi ste novi proroci. Novi apostoli, novi služitelji Duha Svetoga.“
Nazvao je svakog od nas apostolom, prorokom da naviještaš ono što Gospodin čini u tvojem životu i za to svjedočanstvo imaš autoritet. Za sve ono što ti je Gospodin učinio, zašto ga slaviš, na čemu mu zahvaljuješ i o svemu tome svjedočiš, s time ti govoriš ovom svijetu : BOG JE ŽIV!

2. BOŽJA PRISUTNOST

Susret s njime! Što je Gospodin učinio tebi?
Koliko puta kada trebamo svjedočiti, nekako smo zakočeni, možda zbog ljudskog obzira, što će tko reći? Jedino se trebamo pitati što će Gospodin reći! Rijetki svjedoče! Koliko smo samo čuda njegove prisutnosti i očitovanja iskusili u životu.
Toliko ti je puta Bog progovorio, dotaknuo srce, toliko puta si gledao Božje čudo a da nisi bio ni svjestan toga!
Svaki dan ako ideš na svetu misu gledaš čudo Božjeg dolaska, gdje po Duhu Svetom kruh i vino postaju TIJELO I KRV ISUSA! To je čudo njegove ljubavi koje je ostavio svima nama. Dopusti da ti Bog otvori oči srca da vidiš djelo njegove ljubavi, izvor ljubavi koji želi biti u tebi. Iskustvo primanja čuda njegove ljubavi trebali bi svjedočiti i ako treba sa krovova vikati istinu ovome svijetu da je Isus živ i prisutan u svetoj hostiji.
Kad dolaziš njemu i promatraš ga u hostiji shvati da on tebe gleda, govori ti, ljubi te... Euharistija te mijenja iznutra jer je On u tebi i tada on počinje živjeti u tebi i ti počinješ živjeti njegov život.
To je ljepota života, kojeg živiš u Bogu, to je predivno i tada misu živiš u svojoj svakodnevnici.
Svakodnevni izljev Duha Svetoga u tvojem životu, u tvojem srcu u euharistiji, čitanjem, slušanjem, usvajanjem i življenjem Božje riječi, u sakramentima.
Ponosimo se kao obnova milosnim iskustvom izljeva Duha Svetoga, ali izljev Duha Svetoga trebamo primati svaki dan i živjeti ga u našim životima, u našim svakodnevnicama.
Dođi Duše Sveti! Živi u meni! Vodi me!
Bog nas poziva da mu darujemo vrijeme da ga slušamo i učimo od njega!
Ono što primiš od njega to možeš donositi bližnjima ili u protivnom donosiš sebe i svoje spoznaje a ne Boga.

3. SVJEDOČITI BOGA U ŽIVOTNIM OKOLNOSTIMA

Koliko svjedočim u svojim svakodnevnim životnim okolnostima? Stav? Vrijednosti?
Odgovor mogu reći tvoji bližnji, oni s kojima najviše vremena provodiš: tvoja obitelj, suradnici na poslu, u školi, prijatelji...
Pitaju li te zašto si tako smiren, gledaju li u tebi radost, dobrotu, ljubav, marljivost, spremnost, kako me drugi vide? Što okolina govori o tebi?
Ja ne mogu reći da sam ovakav ili onakav, da živim Božje kreposti, da sam milosrdan... to može reći onaj koji vidi plod Božji u meni i kada to govori proslavlja Boga.
Gospodin nas šalje da u svakodnevnici života živimo vjeru u Boga autentično. Što je to autentična vjera? To znači da živiš život u istini, da budeš iskren, da ne glumiš nešto što ti nisi, da se ne skrivaš iza maski, već budi ono što jesi. A tko si ti? Prije svega Božje dijete, ali si i grešnik i imaš svoje slabosti i nisi savršen. I ova istina te želi osloboditi i ujedno Božja ljubav i milosrđe žele te ispuniti i promijeniti da budeš bolji čovjek.
Želite li dobro jedno drugome govorite istinu u ljubavi!

Ljudski odnosi:

Kad ti netko kaže ovo nije dobro kod tebe, jer te on tako vidi i znaš da ima istine nemoj se ljutiti, pravdati i uzvraćati mu, nego radije na koljena i u molitvi pred Bogom stani i moli; zašto? Ne razumijem? Što ti misliš Bože? Pomozi mi!
Boli me srce zbog ove riječi bližnjega, jer ova riječ je obrezala moje srce i tada dopuštaš Gospodinu da te mijenja.
Što većina od nas radi? Dopuštamo zlu da upravlja našim reakcijama: što to ovaj meni govori, što je on umislio, neka gleda sebe i svoje postupke, on mene ne razumije.... samo da ne prihvatimo istinu.
Istina provocira i rijetki na prvu je žele prihvatiti i zato se bunimo, svojim životom branimo laž.
Gospodin od nas traži da živimo svjedočki život svakodnevnice! Obrezivat će ti srce i bolno će to biti, ali to je zato da rodiš više ploda za Gospodina. On te oslobađa i daje ti slobodu. Oslobađa te od svih tvojih stisnutosti, od tvojih grijeha, sklonosti, grčeva, opiranja, od svih zala koja te žele voditi.
Koliko iskreno promišljaš o tim odnosima, o tome što nas je to povrijedilo, pitaš li se: možda mi je želio dobro! reagiram li iz svoga ponosa? Zašto to mene vrijeđa? Odgovori sebi i Bogu iskreno: vrijeđa me zato što mi ta osoba ide na „živce“, a zašto mi ide na živce i tako pitanjima i odgovorima u istini tvoje srce počinje zbog obrezanja krvariti i ta krv donosi život tebi. Nakon te istine dolazi ljubav, Duh Sveti i tvoje srce počinje se preobražavati i počinje živjeti srce od mesa, srce ispunjeno ljubavlju koja ozdravlja, kuca ljubavlju i istinom.
Zahvali Gospodinu što ti daruje takve osobe jer te i po njima želi promijeniti.
Kako ti živiš svoje odnose? Prema Bogu? Prema bližnjima? Prema dužnostima?
Bježimo li u razne molitve? Dobro nam je u molitvi, biti s svojim Bogom a izbjegavamo svoje obaveze.
Svjedočkim životom odgovaramo Bogu tamo gdje nas je postavio, u okoline i događaje koje nam nisu ugodni i zato nam treba njegova pomoć.
Ti ne možeš sam ! Bez mene ne možeš učiniti ništa! Je li dopire ova riječ do naših srca? Koliko smo puta svojim snagama gurali svoje projekte, svoje planove, spoznaje, želje, a koliko smo u tišini s Gospodinom tražili svjetlo vodstva Duha Svetoga za svoj život. Duše Sveti vodi me! Pokaži mi! Nadahni me! Prepoznajemo li glas Duha Svetoga i jesi li u dobrim odnosima s njime?

Ljubav prema Božjoj riječi

Od kada sam počeo svaki dan čitati Božju riječ i razmišljati o njoj moj život se promijenio. Na jednoj ispovjedi dobio sam pokoru da svaki san pročitam jedan odjeljak u novom zavjetu, počevši sa evanđeljem. Bunio sam se u sebi, koja je to pokora, svaki dan moram čitati, tko će to?
Sada vidim da mi je ta ispovijed prije desetak godina promijenila život i danas zahvaljujem Bogu što mi je u život poslao toga svećenika, jer danas ne mogu živjeti bez Božje riječi i to je čudo u mojem životu jer prije nisam uopće volio čitati.
Svaki dan stojim pred Bogom, pred njegovom riječi i uranjam u Božje riječ. Što mi danas govoriš po svojoj riječi?(čitam svakodnevna čitanja svete mise toga dana), ne razumijem pomozi mi Duše Sveti da shvatim, ne shvaćam što hoćeš od mene, borim se s Božjom riječi jer ponekad osjećam otpore prema njoj, dobivam jasnoću što trebam učiniti...
Sije svoju riječ u moje srce, svoje sjeme i toliko puta sam se uvjerio u svojem životu kako riječ njegova koju je posijao u samoći pronalazi put do onih kojima je bila potrebna. Gledam kako njegova riječ dotiče ljude, oslobađa, ozdravlja..
On koristi moj glas ali je njegova Riječ! Tako počinješ služiti Duhu Svetomu jer On te vodi da donese svoju riječ drugome srcu.
Kad god si bio izložen Božjoj riječi ona je ostala pohranjena u tebi.
To je prekrasan život, to je svjedočanstvo kako tebe Bog odgaja po svojoj riječi.
Postoji put u životu, put kojim svi moramo proći a to je put rasta.
Postoji vrijeme rasta, vrijeme oblikovanja...
Ja sam imao svoje želje, planove, pa Bože blagoslovi ovo, pa daj mi ovo, pa ispuni, providi, dotakni, promijeni ...
Neće Gospodin bez tebe! Gospodin traži tebe i tu rasteš!
Koliko trčiš u „pustinju“ da bi bio s njime, da pročisti svojom ljubavlju cijeli tvoj život.
Sve što ti se događa je za tvoje dobro da jednog dana vidiš da je njegovo sjeme posijano u nama donijelo Božji plod, da drugi vide.
„Tražim tvoje srce! A ne tvoje žrtve! Ne tražim tvoje planove, jer imam bolji plan!
Srce tvoje ja tražim!“ – govori Gospodin.

Služenje i svjedočenje Gospodina po karizmama

Proroštvo koje su dobili za mene prije četiri godine gosti iz Engleske i koji nisu ništa znali o meni i riječ koju su govorili meni po daru spoznaje ili daru proroštva je tako bila živa i osobna jer mi je Gospodin progovorio po njoj.
Molili su za mene na seminaru i došla im je riječ za mene; a mislim da je aktualna za sve nas.
„Pozivam te da životom svjedočiš mene i da drugi primaju svjedočanstvo za Boga po načinu na koji ćeš ti živjeti“.
Koja odgovornost! Kako živim! Kako svjedočim! Kako molim! Kako govorim! Kako se ponašam! Poštenje! Iskrenost!
Sve je ovo odjek na ovu živu riječ!
„Zbog izbora koje ćeš vršiti u svojem životu ljudi će biti privučeni k tebi i čuti će radosnu vijest“.
Izbor?! Koliko sam se puta našao u životu izabrati Boga i njegov život ili djela ovoga svijeta. Koliko riječi izrugivanja zato što si vjernik, fanatik, što ti umišljaš...
Svaki put te ta riječ zaboli jer izabireš Boga a ljudi ga odbacuju i smiju ti se.
Šutiš, moliš za te ljude. Moj izbor je Bog!
Vidio sam i tada da u tim događanjima postoje ljudi koji izabiru Boga po primjeru izbora iz kojeg sam svjedočio Boga.
Kad bi postojala jedna osoba na tom mjestu koja bi se vratila Bogu zbog svjedočanstva života poslanje je imalo svrhe. Bog me je upotrijebio!
„Pozivam te da svjedočiš svojim životom!“
„Dobro je biti drugačiji od drugih:“
Dobro je biti Damir! Poziv da budeš ono što jesi. Nemoj se uspoređivati, kopirati nego budi ono što jesi i budi s Bogom, da te Bog nadahnjuje, da ti govori.
„ Jedna riječ pomazana Duhom Svetim čuda radi, a deset rečenica koje si uzeo o drugih može dotaknuti srca, ali i ne mora.
Po jednoj riječi Bog može otvoriti srce jer Duh Sveti dodiruje i to je svjedočanstvo života kad živiš svoj život s Bogom i to On od tebe traži.
Ako ti je Bog dao jednu rečenicu da po njoj spasiš jednu dušu i vratiš je nazad Bogu ti si svoje poslanje ispunila i budi radostan zbog toga.
„ Bog te želi učvrstiti u tome da ustaneš hrabro i budeš drugačiji. On te želi učvrstiti.“
Koja je tvoja metoda? Kako ti moliš? Koji je tvoj način? Koji je način u molitvi najbolji za tebe? Koji stav? Budi sretan i svojim načinom slavi Gospodina.
„ Nisi sam! U poslanje nećeš ići sam, jer poslat ću ti ljude da budu uz tebe.“
Zapamti: poslanje nemaš sam! Uvijek postoji još netko tko će biti uz tebe i pomoći ti.
„ Kao što ti daješ drugima, ja ću davati tebi. Kao što ti služiš drugima, ja ću služiti tebi.“
Sve što činimo mora biti u LJUBAVI! Bez ljubavi nema ništa! Ako ideš moliti za drugoga, a nemaš ljubavi kako će se Bog proslaviti, dotaknuti kad si ti prepreka.
Kad moliš iz ljubavi nebo se otvara!
„ Ti nisi izabrao mene, nego ja sam tebe izabrao i poslao sam te da ideš van da doneseš plodove trajne, plodove trajne za vječnost.“
„ Ako tako budeš živio za uzvrat moj otac dat će ti sve što budeš tražio u moje ime.“
Biti s Isusom. Onda kad si s Isusom onda možeš tražiti sve i to svjedočanstvo života.
Mi kada svjedočimo, govorimo puno pričamo, puno detalja što je Bog učinio i tako ponekad razvodnimo.
Svjedočanstvo treba biti kratko, jasno i kristocentrično- Krist treba biti u središtu, a ne mi ili naše snage, metode.
„ Ti vjeruješ drugima i to je radikalan posvećen život. To nije rad tvojim vlastitim snagama, nego to je Božje djelo.“
Ova riječ je opisala neke događaje iz mojeg života gdje me je izigrano povjerenje od bližnjih ranilo, ali nisam izgubio povjerenje u čovjeka.
Znaj da ću svaku tvoju ranu zacijeliti, ozdraviti, jer kad vjeruješ dobro drugima, vjeruješ meni.

Neka ova riječ u vama donese obilje ploda. Karizme su sredstvo koje ti pomažu da još više svjedočiš život u Bogu.
Primaš od Boga da bi to mogao davati drugima. Ne smijemo ništa držati za sebe, jer to je Božje i ti nisi vlasnik toga. On te šalje: „Idite po svem svijetu i svjedočite divna djela koja sam vam učinio.“
AMEN!