Projekti / Odrađeni projekti / Susret zajednica Obnove u Duhu Svetom 14. 3 2013., Zagreb, Siget

SUSRET ZAJEDNICA OBNOVE U DUHU – SIGET 14.03.2013.

p. Zdravko Barić - duhovnik obnove u Duhu Svetom:

„Habemus papam! Imamo papu! Franjo!
Dobili smo skromnog papu Franju.
Duh Sveti je izabrao papu, a kardinali su ga potvrdili.
Bog je uslišao molitve svojega naroda i podario nam novog papu.
U njemu je autoritet i blagost i skromnost!
Papa koji je isusovac, argentinac JORGE MARIO BERGOLIO i izabrao je ime FRANJO. Zašto?
Kao novi znak ujedinjuje sve karizme, sve darove, sve putove. Bitno je da je u ljubavi i zajedništvu, da je u bratstvu. Papa je znak jedinstva u crkvi.
Kao biskup odrekao se biskupske limuzine, svojega vozača, koristio je javni prijevoz, odrekao se biskupske palače i živio je u iznajmljenom stanu i sam sebi kuha... Poistovjetio se sa svojim narodom, sa malim čovjekom, sa siromašnim čovjekom, želio je biti jedan od njih- otac Jorge.

U svom prvom obraćanju stao je pred ljude, nasmijao se i rekao: braćo i sestre dobra večer!
Poznato vam je da je dužnost konklava dati biskupa, izgleda da su ga moja braća kardinali išla potražiti gotovo na kraj svijeta – IZNENAĐENJE DUHA SVETOGA!
Prije nego li blagoslovim narod molim vas da vi zamolite Gospodina da blagoslovi mene. Bit će to molitva naroda koji moli blagoslov za svoga biskupa. U tišini molite za mene i papa Franjo se naklonio pred Božjim narodom u stavu primanja molitve toga naroda – JOŠ JEDNA GESTA PONIZNOSTI!
Nakon molitve još jednom se obratio okupljenima i rekao je sada vas ostavljam i veliko vam hvala na dočeku. Molite za mene, vidimo se uskoro.
Toliko gesti novih: poniznost, skromnost, jednostavnost ali opet autoritet. To je osoba autoriteta! U njemu se objedinjuje autoritet, karizma, prorok, riječ, vodstvo ali i skromnost i blagost. Kompletan čovjek, zreo čovjek, Isusov vođa!
„ Ja sam sluga, sluga svih slugu! – rekao je papa „ Možemo se u životu kretati putovima kojima želimo(to je naš izbor, sloboda) ali bez Isusa Krista nećemo stići nigdje!

Stojiš na mjestu a Isus je put. Naš život je put i kada osjetimo da smo se zaustavili znači da je u našem hodu nešto krivo. Nema stajanja na Kristovom putu! To je stalni: Dođi k meni! Slijedi me! Digni se! To je put, to je hod, to je dinamika, to je rast, to je promjena, to je razvoj, to je predanje i tu nema stajanja. Podupire ga duh Isusa Krista kako bi se u njegovu životu podupirala Isusova riječ: „Ti si Petar stijena i na toj stijeni sagradit ću crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati! Amen!