Projekti / Seminari

SVETI OTAC S KATOLIČKOM KARIZMATSKOM OBNOVOM NA OLIMPIJSKOM STADIONU U RIMU

Papa Franjo: Kada netko misli da je važniji od drugih, počinje kuga

Potrebno je novo misionarstvo ojačano u jedinstvu – potaknuo je Sveti Otac 1. lipnja na Olimpijskom stadionu u Rimu, susrevši se s velikim mnoštvom iz svijeta Katoličke karizmatske obnove, koju je nazvao „strujom milosti u Crkvi i za Crkvu“. Susret je održan u prigodi 37. nacionalnog skupa Obnove u Duhu Svetomu. Papa je, pred više od 52.000 ljudi iz 55 zemalja, govorio i o obitelji koju se napada, te o važnoj ulozi starijih osoba; a svećenike je potaknuo da budu blizu Isusu i ljudima.
Sveti je Otac snažno pozvao na jedinstvo Obnove, na nepretjerivanje u organiziranju stvari – pustite Boga da djeluje, kazao je, te da ne budu nadzornici Milosti, odnosno carine Duha Svetoga. To je vaš put: evangelizacija, duhovni ekumenizam, skrb za siromašne i potrebite, te prihvat svih koji su na rubu društva. A sve to na temelju klanjanja! Temelj je obnove klanjanje Bogu!
Tražite jedinstvo u Obnovi, jer ono dolazi od Duha Svetoga, i rađa se od jedinstva Trojstva. Od koga dolazi podjela? Od demona! Bježite od unutarnjih sukoba, neka ih ne bude među vama! Iziđite na ulice kako biste evangelizirali, navješćujući Evanđelje; sjetite se da je Crkva rođena „na izlazu“, onoga Duhovskog jutra. Približe se siromašnima i na njihovu tijelu dotaknite ranjeno Isusovo tijelo. Dopustite da vas vodi Duh Sveti, i to onom svojom slobodom; nemojte, molim vas, zatvarati Duha Svetoga!
Papa je potom, autoironično, napomenuo kako je karizmatike nekada, prije nego što je, u Argentini, postao njihov duhovni asistent, nazivao „školom sambe“. Međutim, poslije ih je bolje upoznao; stoga je istaknuo da je Karizmatska obnova velika snaga u službi navještaja Evanđelja, u radosti Duha Svetoga. Primili ste Duha Svetoga koji vam je dao da otkrijete Božju ljubav prema svoj djeci, kao i ljubav prema Riječi. Više puta upitao je nazočne nose li još uvijek sa sobom, primjerak Biblije, Novoga zavjeta. Ako ne, vratite se toj prvoj ljubavi; nosite uvijek u džepu, u torbi, Riječ Božju.
Prije govora Papa je razgovarao s predstavnicima svećenikâ, mladeži, obiteljî, i bolesnih, te upitao zašto nema predstavnika bakâ i djedovâ, koji su jamstvo naše vjere, a koje vodi Duh Sveti. Starije osobe, oni su naša mudrost, oni su mudrost Crkve; starije osobe koje često odbacujemo.
Razgovarajući s jednom suprugom i majkom, istaknuo je važnost obitelji, u kojoj Isus raste, raste u ljubavi supružnika, raste u životu djece. Obitelji su male kućne Crkve – rekao je Papa te zazvao na obitelj Gospodinov blagoslov, moleći da ju učini snažnom u ovoj krizi u kojoj ju đavao želi uništiti.
Svećenike je pozvao na blizinu s Isusom i s ljudima, Božjim narodom, a razgovarajući s jednim mladićem, istaknuo je put mladosti koja vjeruje u velike stvari, nasuprot životu koji se čuva „u željeznoj blagajni“. Na taj način ta mladost postaje stara, u najgorem smislu riječi. Ne služi više ničemu. Mladost, naprotiv, valja riskirati, i to dobro, u nadi. Valja ju izložiti za velike stvari. Mladost valja dati, kako bi drugi upoznali Gospodina. Ne čuvajte svoju mladost za sebe!
Nakon svjedočanstva jedne slijepe djevojke, Papa je istaknuo kako je trpljenje svjedočanstvo i blizina Isusa. Braća i sestre koji trpe, koji su bolesni, invalidi, pomazani su trpljenjem Isusa Krista, nasljeduju Isusa u teškom trenutku njegova križa, njegova života. To pomazanje trpljenja, oni nose za cijelu Crkvu.
Vrlo je dirljiv bio trenutak molitve, kada je Papa govorio o „svetom pijanstvu“, koje daje da se govore jezici ljubavi, nasuprot samoljublju moći. A onda je uslijedio poziv na jedinstvo, te veliki pljesak nakon Papina poziva na susret 2017. godine. Tražite jedinstvo u Obnovi, jedinstvo koje dolazi od Trojstva! I čekam sve vas, karizmatike iz cijeloga svijeta, kako bismo zajedno proslavili vaš veliki jubilej, na Duhove 2017. godine, na Trgu svetoga Petra!

Autor: Radio Vatikan