Duhovna obnova za duhovnike, voditelje, zamjenike voditelja ili predstavnika zajednica „Obnove u Duhu Svetom“

Katolička karizmatska Obnova u Duhu Svetom

Duhovnici, voditelji, zamjenici voditelja ili predstavnici zajednica „Obnove u Duhu Svetom“ Zagrebačke nadbiskupije (Obnova) okupili su se na jednodnevnoj duhovnoj obnovi u subotu 12. listopada 2013. godine u kapeli samostana Monfortanaca u Blatu, Zagreb.

Središnja tema samog susreta odnosila se na DUHOVNOST ZAJEDNIŠTVA.
U svojem nagovoru p. Zdravko Barić – duhovnik Obnove govorio je o kulturi susreta i zajedništva.
Izdvajamo iz nagovora p. Zdravka Barića:
Prije planiranja konkretnih inicijativa potrebno je promicati duhovnost zajedništva. Ovdje smo da bi obnovili naše zajedništvo i kulturu susreta. Duhovnost zajedništva je jako važna i to je naša snaga jer Duh Sveti je s nama kad smo u duhu dijaloga, ljubavi i međusobnog uvažavanja. Gospodin nas poziva da zajedno molimo, da se zajedno radujemo, da zajedno planiramo i da zajedno pokušavamo riješavati naše poteškoće. Pozvani smo na ponizno služenje u našim molitvenim zajednicama u kojima je važnije je biti ljubazan nego biti u pravu. Trebamo neprestano u nama odgajati pogled vjere prema svakoj osobi koja dolazi u naše zajednice imajući na srcu da je svaka osoba Isusu važna i da je Isus neizmjerno voli.

Nakon slavljena Gospodina pjesmom, hvalom i blagoslivljanjem molili smo Duha Svetoga za novi izljev Duha Svetoga, za novo pomazanje zajedništva da bi smo osnaženi krenuli putem zajedništva. Osluškujući riječ Božju i nadahnuće Duha Svetoga kroz dar proroštva Gospodin je progovorio.
Izdvajamo neke poticaje: „Snaga Moje ljubavi je uvijek u novom početku, u novom pomazanju...
Želim da svaki dan ljubite rane svojih bližnjih Mojom ljubavlju...
Dajem ti autoritet da ljubiš...
Ljubi sebe da možeš ljubiti druge..
Ljubav moja podiže, vodi i stvara.“
„Ne boj te se biti vjerodostojni i istiniti!“
„Kroz oluju nas pročišćavaš i vodiš nas do mira u srcu...

Koordinator zajednica Obnove Damir Zukan govorio je o stanju u Obnovi i u zajednicama. U svojem nagovoru govorio je da trebamo njegovati kulturu zajedništva, ali i o identitetu Obnove, što je Obnova i o pripadnosti pokretu i kao zajednica i kao član. Najveći rast postižemo kada dopuštamo Gospodinu da obrezuje naše srce, kada radimo na sebi i živimo naše obraćenje.
Svi mi trebamo ohrabrenje za rast, a ne kritiku i osudu.
Potrebna nam je jasnoća u suradnji, tj. da naučimo razgovarati iskreno kao prava braća i sestre i prihvaćati, ljubiti naše različitosti.
Nadalje, koordinator je govorio o milosti izljeva Duha Svetoga, kao daru pokreta i našoj Katoličkoj crkvi. Njegujmo mentalitet pedesetnice u našim zajednicama.
Obnova bez korištenja karizmi je kao automobil bez goriva – ne možeš ga pokrenuti.
Karizme bez kreposti ljubavi i poniznosti su ništa. Na nama se trebaju vidjeti plodovi Duha Svetoga, kreposti, da drugi prepoznaju na meni da sam Isusov.

Na duhovnoj obnovi voditelji ili predstavnici zajednica govorili su o stanju u svojim zajednicama, projektima i potrebama za izgradnju zajednica i zajedništva. Kroz ta svjedočanstva hoda zajednica upoznali smo poslanja naših zajednica, kako žive poziv, potrebe i probleme.
Obnova broji 17 zajednica i 500 članova koji se sastaju u župama i crkvenim prostorima Zagrebačke nadbiskupije.

U drugom dijelu duhovne obnove imali smo klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu gdje smo u šutnji osluškivali poticaje kako živjeti duhovnost zajedništva i što nam je u ovom trenutku najpotrebnije.
Nakon dijeljenja poticaja iz molitve, razmišljanja, dijaloga donesen je zajednički projekt zajednica Obnove: ZAJEDNIČKI SUSRETI ZAJEDNICA I ČLANOVA ZAJEDNICA OBNOVE SVAKI MJESEC na kojem će se obrađivati teme potrebne za rast u zajedništvu i za potrebe samih zajednica. Prvi susret zajednica i članova zajednica Obnove održat će se u ponedjeljak 11. studenoga 2013. godine u 19:30 (iza župske sv. mise) u crkvi Sv. Jeronima - Maksimir
Susret će se održavati svakog drugog ponedjeljka u mjesecu u crkvi Sv. Jeronima. Predviđeno vrijeme trajanja susreta jest dva sata, a isti bi sadržavao slijedeće: 
1. zajedničko slavljenje
2. karizmatski krug
3. pouka
4. klanjanje pred Presvetim
5. svjedočanstva, izmjena iskustva
6. agapé

Na duhovnoj obnovi uočena je potreba da sami voditelji i duhovnici zajednica Obnove imaju zajednički molitveni susret svaka dva mjeseca kako bi se upoznavali i njegovali duhovnost zajedništva i promišljali o budući koracima.
Prvi takav molitveni susret voditelja i duhovnika zajednica održat će se u utorak 19. studenoga 2013. u 19:30 u samostanu Monfortanaca u Blatu.

U nastavku pater Zdravko je govorio o psihološko-duhovnom pristupu karizmatskim seminarima i općenito pokretima o kojemu se govorilo na Hrvatskoj biskupskoj konferenciji i koji upozorava na moguće opasnosti (npr. opsjednutost zdravljem, prenaglašavanje upotrebe dara molitve u jezicima, molitva za ozdravljenje obiteljskog stabla)
Također se je raspravljalo o molitvi U IME ISUSOVO i da takav način molitve u kojima vjernik laik veže zle sile nije uobičajen u katoličkoj duhovnosti.
U Rimskom obredniku "Egzorcizmi i druge prošnje" navode se prošnje koje vjernici mogu privatno upotrijebiti u hrvanju protiv moći tmina. U tim moitvama ne govori se o nikakvom vezivanju zlih duhova. Ako netko ima bilo kakvih duhovnih poteškoća neka se posavjetuje sa svećenikom na samo. 
Naši molitveni susreti trebaju započeti uzdizanjem naših duša prema Bogu, slavljenjem i pjesmom a ne vezivanjem demona. Molitvenu pažnju treba usmjeriti na Boga, a ne na zle duhove.

Pred nam su novi izbori za malo vijeće ODS-a u studenom 2013, seminar novog života u Duhu za nove buduće članove zajednica, proslava dana Obnove, suradnja sa Obnovom Splitsko Makarske nadbiskupije.

Duhovna obnova je završila Svetom misom koju su predvodili p. Marko Šop duhovnik zajednice Krist Kralj i duhovnik Obnove p. Zdravko Barić.
Nakon svete mise uslijedilo je druženje.

Božji blagoslov svima!