Duhovna rapsodija mladih u Dugoj Resi: 150 tinejdžera iz BIH i Hrvatske bliže Bogu. “Znamo da On brine o našim životima”

Blud, moć, novac, ali i moderne ovisnosti poput mobitela danas “napadaju” mlade

Čak 150 mladih tinejdžera iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske boravi u Dugoj Resi na duhovnom kampu odnosno duhovnoj obnovi  pod nazivom “U Duhu Svetomu” – Teen Spirit u organizaciji Katoličke karizmatske obnove.

Mladi od 11 do 17 godina upoznavali su se s Katoličkom vjerom, sakramentima, slušali duhovna predavanja, a čak četiri dana uspjeli su biti bez – mobitela! Bio je to tek dio “detoksikacije” koja je u početku mnogima teško pala, no vrlo brzo shvatili su da život ima smisao i bez stalnog buljenja u ekran.

www.obnovauduhu.com

Voditelj projekta Matija Ricov kaže kako su dosad odradili dva kampa na moru, a sada se na rijeci Mrežnici i u Dugoj Resi uvjerili da stoji uz bok krasnim morskim odredištima.

www.obnovauduhu.com

Tinejdžere vode dvadesetogodišnjaci: Mladi najbolje prihvaćaju mlade

-Oni ovdje doživljavaju susret sa živim Bogom, a time ih i potičemo da onda u svojim župama i zajednicama pokrenu odgoj mladih. Primjetili smo da u Crkvi fali formacija mladih između sv. pričesti i krizme, bar 5 godina su tu u pauzi, udalje se od crkve, a poslije krizme ih je teško i zadržati. Ako u ovoj dobi iskuse susret sa živim Bogom, imaju priliku izbjeći brojne poroke i ovisnosti u koje ne moraju upasti i izrasti u zrele kršćane, kaže Ricov dodajući da je cilj da mladi vode mlade.

A da mladi najbolje “primaju” od mladih i onih koji su im godinama bliski, dokazuje i ovaj slučaj. Dvadesetogodišnji Timon kaže da je ono što ovi tinejdžeri sada žive on proživljavao tek prije nekoliko godina, pa su mu stoga vrlo bliski njihovi problemi.

-Teme su uvijek aktualne, život bez grijeha, zajedništvo koje je prijeko potrebno, teologija tijela, predbračna čistoća, važno je da mladi nađu svoje utočište u crkvi.

Tri svećenika i dvije časne sestre pratnja su i budno oko odraslih, no za ovu mladež ne treba strahovati. Don Davor Klečina, župnik iz Drvara iz Bosne i Hercegovine bdije nad njima, no dodaje kako smo svi svjesni da mladi nakon krizme kažu zbogom crkvi i nema ih do vjenčanja.

www,obnovauduhu.com

-Cilj je privući mlade u Crkvu, pokazati da je Crkva uvijek mlada i zanimljiva, zanimljiva po Isusu Kristu koji zove mlade,  ali i  preko mladih ljudi. Mi svećenici i časne sestre to ne možemo sami, zato je bitno zajedništvo, a ovi mladi ljudi koji su i animatori i voditelji, uvijek su bliži drugim mladim vjernicima i kroz ovakve kampove pomažu im da lakše “dođu” do Boga, do Isusa Krista i naći svoje mjesto u crkvi.

Četiri dana bez mobitela u Dugoj Resi, zajedno mladi Bosanci i Hercegovci

U krizi u kojoj se crkva nalazi u cijelom svijetu, a s njom i vjera, u svjetlu svih problema i skandala, don Davor kaže da Duh Sveti uvijek Crkvu pomlađuje i čini svježom. – Mladi tu imaju svoje mjesto, kaže i dodaje da su mladi danas izloženi brojnim izazovima.

-Moderne ovisnosti koje mi stariji nismo imali, a to su mobiteli, moderna ovisnost, svjesni smo toga i u tijekom četiri dana ponudili mladima “detoksikaciju”. – Ciljano smo im to ponudili, “obvezali” ih, iako je prvi dan bilo “ajme meni”, no uspjeli su zajedništvom i podrškom.

-Pokazali smo da mi nismo robovi mobitela, pokazali da smo slobodni ljudi, a mobitel nije naš gospodar kao ni internet, kaže don Davor koji je i sam okusio digitalnu detoksikaciju.

Časna sestra Jelena Jovanović, služavka Malog Isusa iz Sarajevske provincije također je s ovim mladim tinejdžerima. Dovela je svoje mlade u Dugu Resu, a s mladima u župi i školi radi 5 godina.

www.obnovauduhu.com

-Vidjela sam da sve ono što sam godinama govorila i kroz vjeronauk, na neki način, nije se primalo, dok ti mladi ne iskuse živog Boga, tj. dok Duh Sveti nije otvorio njihova srca.

Moć, blud, novac “vabe” mlade: Oduprijeti se tome s Bogom

Jedan od brojnih koji je stigao u Dugu Resu je i Antonio Lozančić. Ima 16 godina i dolazi iz Novog Travnika, a po prvi put je na ovakvom susretu.

www.obnovauduhu.com

-Bilo je sjajno, dočarali su nam kako je Bog zanimljiv, da želi biti u našem životu, kaže Antonio. Osjećam se kao sin Oca Nebeskog, Bog mi je centar života, promijenio mi je razmišljanje i pogled na život, na druge ljude.

Antonio otkriva kako mlade danas muče tri stvari: blud, novac i moć. – Meni je pokazao da brine o mom životu, da je tu, kaže Antonio.

U ovaj duhovni kamp stigla je i 15-godišnja Iris Kunštek iz župe Gromiljak blizu Kiseljaka. Njen odlazak u kamp plod je dosadašnjih doticaja s Molitvenom zajednicom “Nanovo rođeni”.

www.obnovauduhu.com

-Kad su nas posjetili u župi, otvorili su svima oči i kad sam saznala za kamp, odmah sam odlučila. Jedva čekam da se vratim u svoju župu, brojne sam milosti primila, da širim ovo što sam primila dalje i da urodi plodovima.

Priznaje Iris da ima mladih koji od i iz crkve odlaze nakon krizme.

– Spoznala sam važnost svete mise i Boga u mom životu, trudim se živjeti najbolje što mogu uz Njega.

Iz Hercegovine je stigao Domagoj Šaravanja, 15-godišnjak iz Međugorja. Ako bi netko po “defaultu” trebao biti u vjeri, onda su to upravo mladi iz Međugorja, poznatog svetišta diljem svijeta. Domagoj dolazi iz obitelji u kojoj se oduvijek moli, dodir s Crkvom nakon krizme ne gubi jer je “red” ići na misu i moliti s obitelji. No, zna one koji su odustali i počeli se loše ponašati.

-Molitva i Bog na prvom mjestu, ali, otkriva Domagoj, i on je imao problem s odvikvanjem od mobitela. – A joj, pitali smo se kako ćemo, sad vidim da u životu ima više od mobitela. Govorili su nam roditelji da ne budemo toliko na mobitelu, ali, eto.., kaže kroz smijeh.

Iz Duge Rese gdje su svakodnevno slavili misu, imali predavanja, a u slobodno vrijeme se družili i kupali, ovi mladi odlaze bogatiji duhovnim iskustvima i puni milosti. Po svojim župama u Bosni i Hercegovini širit će dalje ono što su iskusili i doživjeli, a koliko je Bogu sve moguće dovoljan je i dokaz što su po prvi puta na ovakvom kampu “spojili” se Bosanci i Hercegovci. Na to se i sami smiju i poručuju: – Bog nas sve spaja.

Izvor: Radio Mrežnica