Inicijativni susret za osnivanje nacionalne koordinacije Obnove u Duhu Svetome Hhrvatske

Katolička karizmatska Obnova u Duhu Svetom

„Na tvoju riječ…“ Lk 5, 1-11

U Livnu, u kući djeteta Isusa, od 21. do 23. studenog 2014. dogodilo se zajedništvo kroz otvorena srca voditelja molitvenih zajednica karizmatskog pokreta Obnove u Duhu Svetome Hrvatske koji su se okupili od Vukovara do Dubrovnika.

Na susretu koji je organiziran u suradnji koordinacija Splitsko makarske i Zagrebačke nadbiskupije sve je bilo usmjereno ka Kristu po zagovoru Djevice Marije, u okrilju Majke Crkve.

5 svećenika, dvije redovnice, đakon, bogoslovi i predstavnici oko 40 molitvenih zajednica iz Hrvatske te Mostara i Livna molili su u zajedništvu i razmatrali mogućnosti koordiniranog djelovanja molitvenih zajednica karizmatskog pokreta Hrvatske i BiH.

Uz 5 tema koje su se odnosile na identitet karizmatskih molitvenih zajednica, kriterije crkvenosti, karakteristike vjernika, posebno svećenika, u ovim molitvenim zajednicama, sukobu mentaliteta svijeta i mentaliteta kraljevstva nebeskog, podjeli i razmjeni iskustava nazirali su se razni korisni zaključci.

Moglo se čuti:" Gospodin nas poziva na zajedništvo, poziva da budemo iskre koje će svijetliti na putu rasta zajedništva. To zajedništvo nam daje poslanje molitve za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu i svih koji žive u njima, poslanje evangelizacije, nove evangelizacije u sklopu pastoralnog plana Katoličke Crkve.

Kada dođe do bilo kakvih poteškoća u djelovanju zajednice onda ne treba biti usmjeren na problem i ostati zarobljen u problemu ili pod svaku cijenu tražiti način da se nastavi isti način djelovanja zajednice. Upravo tada se treba usmjeriti na Gospodina koji nas ne ostavlja besposlene nego nam uvijek otvara novo poslanje bez da se odričemo poniznosti, poslušnosti ili bilo koje druge kreposti. Poteškoće su „sveto vrijeme“ rasta koje je plodonosno za mnoge.

U projektima koje Gospodin potiče treba isticati župu, pokret, zajednicu, a što je moguće manje isticati pojedince. Mentalitet svijeta traži idole, trebamo prepoznati to i ne suobličiti mu se da ne bi postali još samo jedna od ponuda ovog svijeta. Treba živjeti u mentalitetu Kraljevstva Božjeg u kojem je sve Gospdinovo pa onda i naše, u kojem su sve zajednice - "moje zajednice".

Svaka dužnost, položaj i služenje u zajednici nosi veliku odgovornost i svojevrstan teret koji se preuzima samo ako je doista dan od Gospodina i prepoznat od bližnjih. To nikako nije nešto što bih žarko želio ili se otimao za to.

U svemu očekivati Božju providnost i pustiti Njemu sve "parnice", više puta je izneseno kroz primjere na ovom susretu koji je zaista odisao radošću i jednostavnošću.

Ovaj susret se može nazvati početkom povezivanja karizmatskih molitvenih zajednica Hrvatske u koordiniran rad.

Najavljeni su i daljnji susreti članova molitvenih zajednica kroz iduću godinu jer je na ovom susretu bilo jasno koliko je značajno biti otvoren iskustvima drugih i najviše koliko je dobro - moliti zajedno.