Michelle Moran, voditeljica Katoličke karizmatske obnove za cijeli svijet: Hrvati, vaša vjera pomogla je osnažiti mnoge u Europi

Katolička karizmatska Obnova u Duhu Svetom

Intervju s voditeljicom ICCRS-a: katoličke karizmatske obnove sa sjedištem u Vatikanu
Hotel Kaj

- Gospođo Moran, koji je razlog Vašeg dolaska i boravka u Hrvatskoj tijekom ovih nekoliko dana?

U Hrvatsku sam došla ovog vikenda kako bih se susrela s različitim voditeljima unutar Karizmatske obnove. Kako se približavamo 50. obljetnici Katoličke karizmatske obnove (dalje u tekstu "Jubilej"), vrijeme da doista osnažimo zajednice karizmatskog pokreta diljem svijeta, zbog čega i putujem po cijeloj zemaljskoj kugli. Ovo je i vrijeme u kojem trebamo promatrati viziju Obnove dok polako prilazimo 50. godišnjici našeg postojanja.

- Kakvi su Vaši dojmovi o Crkvi u Hrvatskoj i njezinim vjernicima? Koje su dobre strane, a koji glavni problemi?

Ne poznajem Hrvatsku toliko dobro. Premda imam određene kontakte s ljudima, ne znam puno o Crkvi u Hrvatskoj, međutim, iz onog što sam vidjela, postoji velika snaga među ljudima svih dobi. Za mene je osobito snažno bilo vidjeti mlađe ljude i obitelji koje su posvećene vjeri te žele služiti Crkvi živeći poslanje u svakodnevnom životu. Također me ohrabrio velik broj muškaraca. Ponekad se čini kao da u Karizmatskoj obnovi ima velik broj žena, što je odlično (smijeh), ali me svakako ohrabruje broj muškaraca jer to pokazuje da postoji ravnoteža. Mislim i da postoji nešto posebno u načinu na koji su obitelji ostale uz Crkvu, ne mislim samo na sudjelovanje u svetoj misi, već i na kršćanski način na koji se angažiraju u svom pozivu, društvu i svijetu. Smatram da je to iznimno važno...

- S vremena na vrijeme neki vjernici znaju postaviti pitanje "katoličanstva" same Karizmatske obnove tj. smatraju je plodom protestantizma. Kako gledate na to i što smatrate glavnim doprinosom Karizmatskog pokreta Katoličkoj Crkvi?

Često se raspravlja o pitanju je li Katolička karizmatska obnova proizašla iz protestantskih crkvi. Neću sada ići u detalje, ali smatram kako je Bog pružio Crkvi izražaj ekumenske milosti, proistekle iz Drugog vatikanskog koncila, u vidu Obnove, koja je katolička i karizmatska, i koja se očituje u obnovi Crkve. Za mene je jako lako biti katolik i član Karizmatskog pokreta s obzirom na to da dolazim iz Engleske gdje smo, zbog naše situacije, navikli na suradnju s drugim kršćanskim denominacijama. Sam Sveti Otac nas ohrabruje u duhovnom ekumenizmu. S druge strane vi Hrvati imate veliku povijest u povezanosti Međugorja i karizmatika koji su duboki katolici, a istodobno evangelizacijski usmjereni i uključeni u poslanje Crkve. Mislim kako je to jedna posebnost Katoličke karizmatske obnove u Hrvatskoj.

Više pročitajte na Bitno.net