Mladi budite spremni na nove izazove

Izvještaj sa susreta mladih KKODS-a, Baške Oštarije, 14.-16.8.

S obzirom na stanje među mladima i molitvenim zajednicama mladih u Hrvatskoj, KKODS spoznao je što je mladim zajednicama potrebno te promatrajući i osluškivajući potrebe onih koji mogu činiti velike promjene, Služba mladih uvidjela je da Gospodin želi pozvati mlade koji su spremni na nove izazove, spremni odazvati se Gospodinu koji traži nove, formirane lidere koji će poput Krista koji je vjerno kroz povijest vodio svoju Crkvu, voditi i svoje zajednice. U sklopu toga, od 14.-og do 16.-og kolovoza održana je u Baškim Oštarijama blizu Gospića duhovna obnova za mlade voditelje karizmatskih zajednica diljem Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine. Na duhovnoj obnovi bilo je prisutno oko 60-ak mladih voditelja koji su bili spremni odazvati se tom pozivu koji je Gospodin mnogima stavio na srce i na taj način formirati se u prave voditelje i vjerne pastire svojih zajednica koji će biti primjer drugim mladima da je život s Kristom jedini put kojim bi zaista trebali poći, te svojom autentičnošću pokazati kako se i u ovom vremenu kušnji i napasti može postati svet i živjeti u potpunosti za Krista.

www.obnovauduhu.com

Koordinator za mlade, Matija Ricov, istaknuo je kako je bitno imati viziju kada vodimo ljude, jer ona privlači mlade, a samim time voditelji moraju imati stav da ljudi prepoznaju što oni žele postići i koji im je cilj. Bog nas uči da budemo lideri, ali i pastiri jer je sam Gospodin Isus bio najvjerniji pastir svoga stada. S druge je strane vrlo bitno prepoznati što je Gospodin činio kroz povijest kroz mnoge vođe poput Mojsija, Abrahama, Pavla i ostalih te ne zaboraviti da je Bog prvi bio vjeran u svojim obećanjima da će svoj narod voditi. Kroz sva tri dana imali smo Svetu Misu koju su nam predvodili duhovnik KKODS-a pater Sebastijan Šujević i vlč. Filip Sertić, duhovnik Doma molitve Slavonski Brod, a mladi su iznimno bili dotaknuti klanjanjima pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koji su bili natopljeni zajedničkom molitvom i prekrasnim slavljenjem koje su predvodili članovi zajednica Božje pobjede i Nanovo Rođeni.

www.obnovauduhu.com

Među ostalim nagovorima bilo je prilike slušati i Antu Bilavera, voditelja Božje pobjede te Josipa Bilandžiju, člana zajednice Nanovo Rođeni koji su istaknuli koji su tipovi vodstva koje moramo prepoznati među voditeljima, a Mišo Lukenda, voditelj Nanovo Rođenih i Matija Ricov govorili su o rizicima i izazovima u životu voditelja te istaknuli važnost osobnog odnosa s Gospodinom kako bi se voditelji zrelo razvijali. Maroje Burum, član Božje pobjede govorio je o evangelizaciji te istaknuo da je Pavao 6. rekao da moramo svjedočiti svojim životom, svjedočiti riječju i naviještati Krista, pozvati u zajedništvo te opremiti se za služenje. Također, na susretu je bio prisutan i predstavnik NSZ KKODS-a Hrvatske Damir Zukan, koji je govorio o važnosti Kršenja u Duhu za cijelu obnovu, ponajviše mladih jer su oni pokretači i nova struja koju Duh Sveti koristi za velika djela. Radujemo se sljedećem susretu voditelja te vjerujemo da je ova formacija mnogima stavila na srce još veću čežnju za Gospodinom i njegovim svakodnevnim pozivom na svetost!

www.obnovauduhu.com