Molitva na Udbini za žrtve ratova i nasilja u Lici i zapadnoj Bosni

Molitveni susret za izlječenje duhovnih rana kao posljedica mržnje, nasilja i ratova na našim područjima te za oprost i pomirenje.

U organizaciji Obnove u Duhu Svetom i karizmatske zajednice „Nanovo rođeni“ iz Botinca u svetištu Hrvatskih mučenika na Udbini održan je u nedjelju 20. lipnja molitveni susret za izlječenje duhovnih rana kao posljedica mržnje, nasilja i ratova na našim područjima te za oprost i pomirenje. Križevački vladika Milan Stipić tom je prigodom služio božansku liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga.

U organizaciji Obnove u Duhu Svetom i karizmatske zajednice „Nanovo rođeni“ iz Botinca u svetištu Hrvatskih mučenika na Udbini održan je u nedjelju 20. lipnja molitveni susret za izlječenje duhovnih rana kao posljedica mržnje, nasilja i ratova na našim područjima, te za oprost i pomirenje.

Okupilo se 30-ak članova spomenutih zajednica i desetak svećenika s područja Gospićko-senjske, Banjolučke i Šibenske biskupije te Križevačke eparhije i Zagrebačke nadbiskupije. Goste je najprije pozdravio udbinski župnik i upravitelj svetišta preč. Josip Šimatović koji im je govorio o Svetištu hrvatskih mučenika i povijesti njegova nastanka.

Potom je održano trosatno euharistijsko klanjanje na kojem se posebno molilo za svu nevino ubijenu djecu u hrvatskom narodu kroz grijeh pobačaja, te za  žrtve mržnje i nasilja na našem području u Domovinskom ratu, Drugom svjetskom ratu i u ratovima tijekom otomanske invazije hrvatskih krajeva.

U molitvi su spomenuta poimence sva stratišta hrvatskog i srpskog na području Like, zapadne Bosne i sjeverne Dalmacije, tj. područja koje pokrivaju Gospićko-senjska, Banjolučka i Šibenska biskupija te Zadarska nadbiskupija, budući da su upravo ta područja kroz prošlost najviše stradala i opustjela. U molitvi za žrtve turskih osvajanja molilo se posebno za žrtve Krbavske bitke kada je izginuo veliki broj hrvatskog plemstva.

U drugom dijelu molitvenog susreta grkokatolički križevački vladika Milan Stipić služio je božansku liturgiju sv. Ivana Zlatoustog, a koncelebrirali su domaći župnik preč. Josip Šimatović, ekonom Križevačke eparhije o. Danijel Hranilović, pavlin iz samostana u Kamenskom kod Karlovca fra Gaudencije Vito Spetić, monfortanac iz samostana u Zagrebu-Blato o. Mihovil Filipović, svećenik Banjolučke biskupije u diplomatskoj službi Svete Stolice u Sudanu don Ante Vidović i  župnik Drvara, Bos. Grahova, Ključa i Krnjeuše don Davor Klečina.

www.obnovauduhu.com

U homiliji se vladika Stipić osvrnuo na evanđelje te nedjelje, u kojem Isus liječi sina rimskoga satnika. „U toj zgodi nas Gospod poučava o mnogočemu, a osobito o jednom novom mentalitetu i odnosu među ljudima. U rimskom satniku je personificiran ‘onaj drugi’, netko tko je izvan zajednice, bilo rasne, nacionalne, vjerske, pa i političke, i kome Isus, protivno do tada uvriježenim obrednim i vjerskim pravilima, prilazi kao bratu i liječi mu sina“, istaknuo je vladika Stipić. Istovremeno onima oko sebe, učenicima i drugim Židovima koji su ga slušali, Isus poručuje da im se može dogoditi da ostanu izvan Kraljevstva nebeskoga, da budu odbačeni i da ih oni izvana preteknu u Božje kraljevstvo, rekao je vladika Stipić. 

„Gospod nas je htio poučiti kako se kao kršćani trebamo odnositi prema svakom čovjeku, jer je svaki čovjek naš bližnji i u svakome čovjeku uvijek i svuda trebamo samo gledati Krista. Čovjekoljublje je temeljni zakon kršćanstva i bez njega ne može biti govora o spasenju. Krist nas poziva da ljubavlju prihvaćamo sve ljude, da se stalno preispitujemo o svom odnosu i ponašanju prema bližnjima i daljnjima, prema siromasima i potrebnima, prema onima koji su drugačiji od nas u bilo kojem pogledu, i da svoje predrasude preobrazimo u ljubav. Bog je ljubav i jedno se ljubavlju čovjek može spasiti“, poručio je vladika Milan Stipić.

Pjevanje na liturgiji su predvodili pjevači Grkokatoličkog pastoralnog centra u Zadru pod vodstvom đakona Livija Marijana.

Izvor: Ika / hkm