Papa: Neka Duh Sveti preobrazi naša srca i neka pomogne nam postati boljima

Govor pape Franje Katoličkoj Karizmatskoj Obnovi u susretu bdijenja za svetkovinu Duhova

Papa Franjo, CHARIS-ovo bdijenje pred Pedesetnicu 2020.

„Kad je napokon došao dan Pedesetnice, svi su bili zajedno na istome mjestu.” Tim riječima započinje 2. poglavlje Djela apostolskih koje smo upravo čuli. Zahvaljujući napretku tehnologije danas smo svi mi iz različitih krajeva svijeta okupljeni u predvečerje Pedesetnice. Nastavljamo dalje čitati: „I eto iznenada šuma s neba, kao kad se digne silan vjetar. Ispuni svu kuću u kojoj su bili. I pokažu im se kao neki ognjeni razdijeljeni jezici te siđe po jedan na svakoga od njih. Svi se napuniše Duha Svetoga...” (Dj 2,2-4)

Duh je sišao na svakog pojedinog učenika, na svakoga od nas. Isus nam je obećao Duha koji dolazi obnoviti, obratiti i izliječiti svakoga od nas. On dolazi ozdraviti nas od naših strahova. O kako li smo puni strahova i nesigurnosti! On dolazi izliječiti naše rane, a rane također nanosimo jedni drugima. On dolazi učiniti nas učenicima, učenicima s poslanjem, svjedocima punim odvažnosti koje ispunja apostolska parresia, koja je nužna kako bismo naviještali Isusovo Evanđelje, a o tome svjedoči ono što se dalje događalo s Isusovim učenicima.

Danas više nego ikada trebamo Oca koji nam šalje Duha Svetoga. U 1. poglavlju Djela apostolskih Isus kaže svojim učenicima „neka čekaju Obećanje Očevo koje čuste od mene: Ivan je krstio vodom, a vi ćete naskoro nakon ovih dana biti kršteni Duhom Svetim.” U 8. retku još kaže: „Nego primit ćete snagu Duha Svetoga koji će sići na vas i bit ćete mi svjedoci u Jeruzalemu, po svoj Judeji i Samariji i sve do kraja zemlje.” Svjedočanstvo Isusovo. Duh Sveti nas vodi k ovome svjedočanstvu. 

Današnji je svijet pun patnje i boli. Živimo u veoma ranjenome svijetu, a osobito trpe najsiromašniji koji su odbačeni. Kada nestanu sve naše ljudske nesigurnosti, svijet nas treba kako bismo mu donijeli Isusa. Svijet treba naše svjedočanstvo Isusova Evanđelja. To svjedočanstvo možemo dati isključivo po snazi Duha Svetoga. Trebamo Duha da nam da nove oči, otvori naš um i naše srce kako bismo u budućnost krenuli s naučenom lekcijom. 

Mi smo jedno čovječanstvo. Ne spašavamo se sami. Nitko se ne spašava sam. Sv. Pavao u svojoj Poslanici Galaćanima kaže: „Nema više: Židov - Grk! Nema više: rob - slobodnjak! Nema više: muško - žensko! Svi ste vi Jedan u Kristu Isusu! ” (Gal 3,28) Ujedinjeni smo snagom Duha Svetoga. Po ovome Isus naviješta krštenje u Duhu Svetome. Znamo to, ali ova pandemija kroz koju prolazimo pridonijela je da to iskusimo na još dramatičniji način. 

Dužni smo izgraditi novu stvarnost. Možemo surađivati... „Evo, činim sve novo” (Otk 21,5). Kada prođe ova pandemija, to više nećemo moći činiti. Sve će biti drugačije. Sva ova patnja bit će neiskorištena ako svi zajedno ne izgradimo pravednije, ravnopravnije, kršćanskije društvo, ali ne da bi se ono samo zvalo kršćanskim, nego da bi to bila stvarnost koja nas potiče na kršćansko ponašanje. 

Ako ne djelujemo kako bismo skončali pandemiju siromaštva u svijetu, pandemiju siromaštva koja je zahvatila sve naše zemlje i sve naše gradove, tad uzaludno prolazimo kroz ovo teško vrijeme. Iz velikih nedaća, koje uključuju pandemiju, čovjek izlazi ili bolji ili gori. Iz njih ne izlazimo kao iste osobe. Pitam vas: Kakvi vi želite iz nje izaći? Bolji ili gori? Upravo se zato danas otvaramo Duhu Svetome kako bi On preobrazio naša srca i pomogao nam postati boljima. 

Ako ne živimo u skladu s Isusovim riječima: „Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; u tamnici bijah i dođoste k meni; stranac bijah i primiste me,” (Mt 25,35-36) tad nećemo iz krize izaći bolji. 

Zadaća je to svakoga od nas. Zadaća je to i CHARIS-a, koji okuplja zajedno sve karizmatike. U trećem Malinskom dokumentu kojeg su 70-ih napisali kardinal Suenens i biskup Helder Camara, a koji nosi naziv „Karizmatska obnova i društveno djelovanje” pokazuje se put ove struje milosti. Budite vjerni ovom pozivu Duha Svetoga! 

Prisjećam se proročkih riječi kojima je papa Ivan XXIII. najavio Drugi vatikanski koncil, a do kojega Karizmatska obnova osobito drži: „Neka se Božji Duh na najutješniji način udostoji uslišati molitvu koja se svakoga dana uzdiže Njemu iz svakoga kutka svijeta: 'Obnovi svoja čudesa u našem vremenu, kao na novu Pedesetnicu, kako bi Sveta Crkva ujedinjena u jednodušnoj i snažnoj molitvi oko Marije, Majke Isusove, i predvođena Petrom širila Kraljevstvo našeg božanskog Spasitelja, Kraljevstvo istine, pravde, ljubavi i mira.'”

Svima vama koji sudjelujete u ovome bdijenju želim utjehu Duha Svetoga i snagu Duha Svetoga da iz ovoga vremena patnje, žalosti i kušnji uzrokovanih pandemijom izađete kao bolji ljudi. 

Neka vas Gospodin blagoslovi, a Djevica Marija zaštiti.

Izvor: http://www.charis.international/en/home/
Prijevod: Dubravka Rojc