Papa Franjo s pripadnicima Obnove u Duhu Svetomu

Katolička karizmatska Obnova u Duhu Svetom

3.srpnja 2015. na Trgu sv. Petra u Rimu, Papa Franjo se susreo s pripadicima Obnove u Duhu Svetomu iz cijelog svijeta, a s njima su bili predstavini Obnove u Duhu Svetomu iz Hrvatske.

Više od 100 članova zajednica Obnove u Duhu Svetomu iz Hrvatske bilo je na susretu s Papom Franjom na Trgu svetoga Petra u Rimu. Došli su kao predstavnici kordinacije svojih zajednica.  U Rimu su bili posebno pozdravljeni tjekom održavanja programa ovog susreta. Na Trgu sv. Petra Hrvati su bili smješteni u posebnom području uz Papu tkv. "Area sacrata" a čime su im sestre i braća iz Italije iskazali posebnu čast i pokazali koliko im mnogo znači što su došli u Rim iz raznih krajeva Hrvatske radi izgradnje zajedništva. Dan poslije susreta s Papom Franjom predstavnici zajednica Obnove u Duhu Svetomu iz Hrvatske, bili su na Olimpijskom stadionu u Rimu gdje su bili gosti susreta zajednica Obnove u Duhu Svetomu iz Italije.

GOVOR PAPE FRANJE POKRETU OBNOVE U DUHU SVETOM
Trg svetog Petra
Petak, 3. srpnja 2015.

Predraga braćo i sestre,

dobar dan i dobrodošli. Neka je dobrodošla i voda [upravo je započela kiša] jer ju daje Gospodin. Toliko cijenim kako ste odgovorili na poziv koji sam vam uputio u siječnju da se susretnemo ovdje na Trgu sv. Petra. Hvala za taj entuzijastičan i topao odgovor. Prošle godine na stadionu podijelio sam sa svima prisutnima nekoliko misli na koje bih volio danas podsjetiti – jer je uvijek dobro pamtiti, sjećanje – o identitetu Katoličke karizmatske obnove iz koje je rođena udruga Obnova u Duhu. To ću učiniti riječima kardinala Léona-Josepha Suenensa, velikog zaštitnika Karizmatske obnove, tako kako ju opisuje u drugoj knjizi svojih uspomena. U prvom redu on se tamo sjeća jedne izuzetne gospođe koja je toliko toga učinila u počecima Karizmatske obnove, bila je njegovom suradnicom a također je uživala povjerenje i naklonost pape Pavla VI. Govorim o Veroniki O'Brien: ona bila je ta koja je molila kardinala da ode u Sjedinjene Države kako bi vidio što se zbiva, da svojim očima vidi i procijeni djelo Duha Svetoga. I tako je kardinal Suenens upoznao Karizmatsku obnovu koju je definirao kao ''bujicu milosti''. On je bio ključna osoba koja ju je zadržala u Crkvi. Papa Pavao VI mu je na misi na Duhovski ponedjeljak 1975. zahvalio ovim riječima: ''U ime Gospodinovo zahvaljujem vam što ste Karizmatsku obnovo donijeli u srce Crkve''. Karizmatska obnova nije novost od prije nekoliko godina, nego ima tu dugu povijest; na propovijedi na toj istoj misi kardinal je rekao: ''Karizmatska obnova kao takva može nestati i pretvoriti se u duhovsku milost za čitavu Crkvu: da bi bila vjerna svome poslanju, rijeka se mora izgubiti u oceanu''. Rijeka se mora izgubiti u oceanu. Da, ako se rijeka zaustavi, voda trune; ako Obnova, ta struja milosti, ne završi u Božjem oceanu, u Božjoj ljubavi, ako radi za samu sebe to nije od Isusa Krista, to je od zloga, oca laži. Obnova ide, dolazi od Boga i ide k Bogu.

Papa Pavao VI je to blagoslovio. Kardinal je nastavio govoreći: ''Prva pogreška koju treba izbjeći je da Karizmatsku obnovu uključimo među pokrete. To nije specifičan pokret, Obnova nije pokret u običnom društvenom smislu, nema osnivača, nije homogena i uključuje veliku raznolikost stvarnosti, to je struja milosti, obnoviteljski zamah Duha za sve članove Crkve, laike, vjernike, svećenike i biskupe. To je izazov za sve nas. Nije netko dijelom Obnove, više Obnova postaje dijelom nas, pod uvjetom da prihvatimo milost koju nam nudi''. Ovdje kardinal Suenens govori o suverenom djelu Duha koji je 1967. godine bez ljudskih utemeljitelja pokrenuo struju milosti. Obnovljeni muškarci i žene, nakon što su primili milost Krštenja u Duhu, kao plod te milosti daju život udrugama, zajednicama saveza, školama formacije, školama evangelizacije, vjerskim kongregacijama, ekumenskim zajednicama, zajednicama za pomoć siromašnima i potrebitima.

Sam sam posjetio zajednicu u mjestu Kkottongnae, na svom putovanju u Koreju, i posjetio sam ih također na Filipinima. Ta struja milosti ima dva međunarodna tijela prepoznata od Svete Stolice koja joj stoje na raspolaganju, i na raspolaganju svim njenim izražajima u čitavom svijetu: ''ICCRS'' i ''Fraternità cattolica''. To je malo povijesti, korijen.

Prošle sam godine na stadionu također govorio o jedinstvu u različitosti. Dao sam primjer orkestra. U Evangelii gaudium govorio sam o kugli i poliedru. Nije dovoljno govoriti o jedinstvu, nije jedinstvo pod svaku cijenu. Nije uniformnost. Tako rečeno može se shvatiti kao jedinstvo jedne kugle gdje je svaka točka jednako udaljena od središta i nema razlike između jedne i druge točke. Model je poliedar, koji predstavlja stjecište svih dijelova koji u njemu zadržavaju svoju originalnost a to su karizme, u jedinstvu ali u vlastitoj različitosti. Jedinstvo u različitosti. Distinkcija je važna jer govorimo o djelu Duha Svetoga, ne o našem. Jedinstvo u različitosti je izraz stvarnosti, takve kakvu je Duh Sveti želio probuditi. Neophodno je također zapamtiti da je cjelina, dakle to jedinstvo, više nego dio, i dio si ne može pripisati da je cjelina. Ne može se reći, na primjer: ''Mi smo struja koja se zove katolički karizmatski pokret, a vi niste''. To se ne može reći. Molim vas, braćo, to je tako, ne dolazi od Duha, Duh Sveti puše kamo hoće, kada hoće i kako hoće. Jedinstvo u različitosti i u istini koja je Isus sam. Koji je zajednički znak onih koji su nanovo rođeni u toj struji milosti? Pretvoriti se u nove muškarce i žene, to je Krštenje u Duhu. Tražim od vas da pročitate Iv 3, 7-8: Isus Nikodemu, preporod u Duhu.

Još je jedna točka koju je izuzetno važno razjasniti, u toj struji milosti: oni koji vode. Postoji, draga braćo i sestre, velika napast za vođe – ponavljam, više volim izraz služitelji, oni koji služe – i ta napast za služitelje dolazi od demona, napast da se smatraju nezamjenjivima, ma kakva bila njihova služba. Demon čini da žele biti oni koji zapovijedaju, oni koji su u središtu i tako, korak po korak, skliznu u autoritarnost, u personalizam i ne puštaju živjeti zajednice obnovljene u Duhu. Ta napast čini da postaje ''vječnim'' položaj onih koji se smatraju nezamjenjivima, položaj koji uvijek ima neki oblik moći ili uzdizanja nad drugima. Neka nam bude jasno ovo: jedini tko je nezamjenjiv u Crkvi je Duh Sveti, i Isus je jedini Gospodin. Pitam vas: tko je jedini nezamjenjiv u Crkvi? [trg: Duh Sveti!] A tko je jedini Gospodin? [trg: Isus!] Recimo da je Gospodin Isus Gospodin, hvalimo Isusa, glasno! Isus je Gospodin! nema drugih. U tom smislu je bilo tužnih slučajeva. Treba ograničiti trajanje služba, koje su zapravo služenje. Važna zadaća vođa, laičkih vođa, je omogućiti da rastu, sazrijevaju duhovno i pastoralno oni koji će preuzeti njihovo mjesto kad završi njihova služba. Prikladno je da svaka služba u Crkvi ima rok, u Crkvi nema doživotnih lidera. To se događa u zemljama gdje vlada diktatura. ''Učite se od mene koji sam blaga i ponizna srca'', veli Isus. Ta napast, koja je od đavola, čini da od sluge prelaziš u gospodara, gospodariš nad tom zajednicom, nad tom grupom. Ta te napast također vodi u taštinu. A toliko je ljudi – čuli smo ova dva svjedočanstva – kolike napasti izazivaju patnje u zajednici i sprečavaju da se čini dobro, i postaju organizacijama kao što je bio ONG; to je moć koja nosi – oprostite, ali reći ću: koliki vođe postaju pauni? – moć vodi u taštinu! I onda se osjetiš sposobnim učiniti nešto, možeš skliznuti u poslove, jer đavao uvijek ulazi kroz novčanike, đavao: to su ulazna vrata.

Drugo su utemeljitelji koji su od Duha Svetoga primili karizmu osnivanja. Primivši je, oni imaju dužnost njegovati je da sazrije u njihovim zajednicama i udrugama. Utemeljitelji ostaju to čitavog života, to znači oni potiču, inspiriraju, ali puštaju da stvar ide naprijed. U Buenos Airesu sam poznavao hrabrog utemeljitelja koji je na određenoj točki postao vijećnikom i pustio da drugi budu vođe.

Ta struja milosti nosi nas naprijed na putu Crkve i u Italiji je dala mnoge plodove, hvala vam. Ohrabrujem vas da idete naprijed. Tražim vaš važan doprinos posebno u ovome: založite se u dijeljenju sa svima u Crkvi krštenje koje ste primili. Vidjeli ste to iskustvo, podijelite ga s Crkvom. A to je izuzetno važna zadaća, tim važnija da se može dati svima u Crkvi. Pomoći Božjem narodu u osobnom susretu s Isusom Kristom, što nas mijenja u nove muškarce i žene, u malim grupama, skromnim ali efikasnim jer je Duh onaj koji djeluje. Ne nastojati toliko oko velikih okupljanja koja često tu i završavaju nego, u ''stvorenim'' situacijama koje izrastaju iz svjedočenja, u obitelji, na poslu, u društvenom životu, u župama, u molitvenim grupama, sa svima! I tu od vas tražim da preuzmete inicijativu u stvaranju veza povjerenja i suradnje s biskupima koji imaju pastoralnu odgovornost vođenja Kristova tijela, uključujući i Karizmatsku obnovu. Počnite preuzimati inicijative potrebne da se sve talijanske karizmatske realnosti, rođene od struje milosti, mogu povezati tim vezama povjerenja i suradnje direktno sa svojim biskupima tamo gdje se nalaze.

Još je jedan snažan znak Duha u Karizmatskoj obnovi: potraga za jedinstvom tijela Kristova. Vi karizmatici imate posebnu milost da molite i radite za jedinstvo kršćana, jer struje milosti prolaze kroz sve kršćanske Crkve. Jedinstvo kršćana je djelo Duha Svetoga i moramo moliti zajedno. Duhovni ekumenizam, ekumenizam u molitvi. ''Ali oče, mogu li moliti s evangelikom, s pravoslavnim, s luteranom?'' – ''Moraš, moraš! Primili ste isto krštenje''. Svi smo primili isto krštenje, svi idemo Isusovim putem, želimo Isusa. Svi smo činili te podjele kroz povijest, zbog tolikih razloga, ali ne dobrih. No sada je upravo vrijeme u kojem nam Duh daje shvatiti da te podjele ne idu, da su te podjele protu-svjedočenje, i moramo učiniti sve da bismo išli zajedno: duhovni ekumenizam, ekumenizam molitve, ekumenizam rada, zajedničkog dobročinstva, ekumenizam zajedničkog čitanja Biblije… Ići zajedno prema jedinstvu. ''Ali oče, za to moramo potpisati dokument?'' – ''Ma pusti da te nosi Duh Sveti, moli, radi, ljubi a onda će Duh učiniti ostalo!''.

Ta struja milosti teče kroz sve kršćanske vjeroispovijesti, svi mi koji vjerujemo u Krista. Jedinstvo prije svega u molitvi. Rad za jedinstvo kršćana počinje molitvom. Moliti zajedno.

Jedinstvo jer krv mučenika danas od nas čini jedno. To je ekumenizam u krvi. Znamo da kad oni koji mrze Isusa ubijaju kršćanina, prije nego ga ubiju ne pitaju: ''Jesi li luteran, jesi li pravoslavni, jesi li evangelik, jesi li baptist, jesi li metodist?''. Ti si kršćanin! I režu glavu. Oni se ne zbunjuju, znaju da je tu jedan isti korijen koji daje život svima nama i koji se zove Isus Krist, i da je tu Duh Sveti koji nas nosi k jedinstvu! Oni koji mrze Isusa Krista ne griješe vođeni zlom, znaju i zato ubijaju ne postavljajući pitanja.

Ovo ću vam povjeriti, možda sam vam ovo pričao, ali to je istinita priča. U jednom gradu u Njemačkoj, Hamburgu, bio je župnik koji je proučavao dokumente da bi potaknuo proces beatifikacije za svećenika ubijenog od nacista, giljotiniranog. Motiv? Poučavao je djecu katekizam. I, dok je proučavao, otkrio je da je poslije njega bio giljotiniran, 5 minuta poslije, jedan luteranski pastor iz istog razloga. Krv njih dvojice se pomiješala: obojica mučenici, obojica mučenici. To je ekumenizam krvi. Ako nas neprijatelj ujedinjuje u smrti, tko smo mi da se dijelimo u životu? Pustimo ući Duha, molimo da bismo išli svi zajedno. ''Ali tu su razlike!'' Ostavimo ih po strani, hodajmo s onim što nam je zajedničko, to je dosta: to je sveto Trojstvo, to je krštenje. Idimo naprijed, sa snagom Duha Svetoga.

Prije nekoliko mjeseci, također ta dvadesettrojica egipatskih kopta koji su bili zaklani na plaži u Libiji; i u tom su času izgovarali ime Isusovo. ''Ali nisu katolici…? Ali su kršćani, braća su, naši su mučenici! Ekumenizam krvi. Prije 50 godina, blaženi Pavao VI, na kanonizaciji mladih mučenika iz Ugande, osvrnuo se na to da su zbog istog razloga prolili krv i njihovi drugovi anglikanski katehisti. Bili su kršćani, bili su mučenici. Oprostite mi, nemojte se sablazniti, oni su naši mučenici! Jer su dali život za Krista, i to je ekumenizam krvi. Moliti sjećajući se naših zajedničkih mučenika. 

Jedinstvo u zajedničkom radu za siromašne i potrebite, koji također imaju potrebu krštenja u Duhu Svetomu. Bilo bi prekrasno organizirati seminare života u Duhu, zajedno s drugim kršćanskim karizmatskim realnostima, za braću i sestre koji žive na ulici: i oni imaju Duha koji ih potiče iznutra, jer netko izvana širom otvara vrata.

Prestala je kiša, izgleda. Popustila je vrućina. Gospodin je dobar, prvo nam daje vrućinu, zatim krasan tuš! S nama je. Prepustite se vodstvu Duha Svetoga, toj struje milosti koja ide naprijed i uvijek traži jedinstvo. Nitko nije gospodar. Samo jedini Gospodin. Tko je? [trg: Isus!] Isus je Gospodin! Podsjećam vas: Karizmatska obnova je Duhovska milost za čitavu Crkvu. Slažete se? [trg: Da!] Ako se tko ne slaže neka digne ruku!

Jedinstvo u različitosti u Duhu, ne bilo kakvo jedinstvo, kugla i poliedar, dobro to zapamtite. Zajedničko iskustvo krštenja u Duhu je bratska i izravna veza s dijecezanskim biskupom, jer je cjelina više nego dio. Zatim, jedinstvo Kristova tijela: moliti zajedno s drugim kršćanima, raditi zajedno s drugim kršćanima za siromašne i potrebite. Svi mi imamo isto krštenje. Organizirati seminare života u Duhu za braću koja žive na ulici, također za braću koja su marginalizirana zbog tolikih patnja u životu. Slobodan sam spomenuti Ugovo svjedočanstvo. Gospodin ga je pozvao upravo zato jer mu je Duh Sveti dao vidjeti radost kad se slijedi Krista. Organizirati seminare života u Duhu Svetomu za osobe koje žive na ulici.

I onda, ako nam Gospodin dade života, očekujem vas sve zajedno na susretu ICCRS-a i Katoličkog bratstva, koji ga već organiziraju, sve vas i sve one koji žele doći na Duhove 2017 – nije tako daleko! – ovamo na Trg sv. Petra da proslavimo zlatni jubilej ove struje milosti. Prilika za Crkvu, kako je rekao blaženi Pavao VI u bazilici sv. Petra, 1975. Skupit ćemo se da bismo zahvalili Duhu Svetomu za dar ove struje milosti koja je za Crkvu i svijet, i da bismo proslavili čudesa koja je Duh Sveti učinio tijekom tih 50 godina, mijenjajući živote milijuna kršćana.

Također hvala što ste s radošću odgovorili na moj poziv. Neka vas Isus blagoslovi i Sveta Djevica čuva. I molim ne zaboravite moliti za mene, jer mi je potrebno, hvala!

I s Biblijama, s Riječju Božjom idite, propovijedajte novost koju nam je dao Isus. Propovijedajte siromašnima, marginaliziranima, slijepima, bolesnima, zatvorenima, svim muškarcima i ženama. U svakome je Duh, u njemu, koji treba pomoć da se širom otvore vrata kako bi ga oživio. neka vas Gospodin prati u toj misiji, uvijek s Biblijom u ruci, uvijek s Evanđeljem u džepu, s Kristovom Riječju.

[Blagoslov]
 

Papina molitva:
 

Častimo Te, Bože Svemogući, Oče, Sine i Duše Sveti.

Oče, pošalji nam Duha Svetoga kojeg nam je Isus obećao. On će nas voditi k jedinstvu. On je taj koji daje karizme, koji upravlja različitošću u Crkvi, i On je taj koji čini jedinstvo. Pošalji nam Duha Svetoga da nas nauči sve ono što je Isus učio i da nam dozove u pamet sve ono što je Isus rekao. Isuse, Gospodine, Ti si molio za sve nas milost jedinstva u ovoj Crkvi koja je Tvoja, nije naša. Povijest nas je podijelila. Isuse, pomogni nam ići putem jedinstva ili te pomirene različitosti. Gospodine, Ti uvijek činiš ono što si obećao, daj nam jedinstvo svih kršćana. Amen