Predstavljena knjiga „Malinski dokumenti“

Druga knjiga trilogije „Duh Sveti, životni Dah Crkve“ pod nazivom „Malinski dokumenti 1. I 2.“ predstavljena je u petak 24. siječnja u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku u organizaciji molitvene zajednice Effatha iz Dubrovnika. 

Predstavljači su bili: Lordan Ljubenkov i Damir Zukan, koordinatori nacionalne službe zajedničke katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom, Maja Žugaj Borić, profesorica Francuskog i Engleskog jezika i prevoditeljica knjige te dr. sc. Ante Vučković, profesor  na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.

Uvodnu riječ  prije samog predstavljanja  imala je  voditeljica molitvene zajednice Effatha Ivana Mazavac koja je predstavila zajednicu, njeno djelovanje i njen put.

Prvi predstavljač knjige Ljubenkov istaknuo je da je u današnjem svijetu iznimno važno prepoznati ono što čini Bog svojim djelovanjem. Ti napori da se prepozna što Bog čini i da se to uredi, sabere i prikaže i podijeli međusobno je važno i temeljno. Takav jedan napor je učinio kardinal Leo Suenens u „Malinskim dokumentima“. Zbog toga su oni tako životni i unatoč desetljećima koja su prošla od njihovog nastanka i danas vrlo aktualni. Čitajući ovu knjigu možemo biti uvjereni da je bogatstvo onoga što Bog čini rasprostranjeno po cijelom svijetu, Charis je javno crkveno tijelo, nastavio je predstavljač, osnovano od Dikasterija za laike, na poticaj pape Franje a svrha mu je služenje karizmatskom pokretu u Crkvi. Papa je istaknuo da Crkva prije svega treba donositi dokumente koji će urediti i osnažiti karizme. Ljubenkov se osvrnuo i na prijevod koji je jasan i pitak za čitanje i može osnažiti svakog tko ga pročita i razumije. I ovo je korak koji će uz iduće knjige koje nam dolaze sve više imati značaja u Crkvi danas u Hrvatskoj.

Drugi predstavljač  Zukan je započeo s jednom važnom rečenicom: Duh Sveti učvršćuje Crkvu i ujedinjuje u zajedništvo i služenje. Vjernicima svih staleža daje milost kojima ih osposobljava da preuzmu različite zadatke i službe koje su nužne za obnovu i izgradnju Crkve. Ona se nadovezuje na ovo što se sada u svijetu događa a to je stvaranje nečeg novo, jedno novo zajedništvo i poziv pape Franje  svijetu što se tiče karizmatskog gibanja a sve se to počelo prelijevati i u Hrvatsku. Naglasak je stavljen na identitet da zajedništvo prevlada i da se očituje među nama. To zajedništvo bi se prije svega trebalo očitovati jednim osobnim odnosom s Bogom i onda se to prelijevati u odnosu prema zajednicama i Crkvi koju treba izgrađivati, istaknuo je predstavljač Zukan.

Profesorica Žugaj Borić  je na početku rekla da su svi koji su radili na knjizi s radošću iščekivali ovaj trenutak. Svi koji su radili na knjizi su osjetili snagu, vrijednost i važnost ove knjige. Prof. Žugaj Borić je zahvalila svima koji su radili na knjizi  a posebno dubrovačkom biskupu mons. Mati Uziniću koji im je bio velika podrška i koji je napisao predgovor knjizi. Istaknula je da je knjiga „Malinski dokumenti“ bila i njeno osobno duhovno sazrijevanje. Ova knjiga daje odgovore na pitanje što nakon toga kad se dogodi krštenje u Duhu Svetom. To je rekao i papa Franjo na 50. godišnjici  karizmatske obnove, da će sve odgovore karizmatici naći u „Malinskim dokumentima“ i oni će ih oni čuvati od zastranjenja. Papa je rekao da su oni nada Crkve i da nose to što su primili, karizme i Duha Svetoga, on pripada cijeloj Crkvi. Ali nije on jedini papa koji snažno podržava karizmatsku obnovu, činili su to pape i prije njega počevši od Ivana XXIII.  koji je sazvao II. vatikanski sabor pa sve do pape Franje.

Knjiga „Malinski dokumenti“ je podijeljena u dva dijela. Tu su temeljni dokumenti karizmatske obnove. Prvi dio su teološko-pastoralne smjernice koje govore da karizmatska obnova crpi snagu iz Svetog pisma osobito Djela apostolskih i poslanica, nauka Crkve i otačke predaje. Malinski dokumenti se čitaju s Biblijom u ruci jer je svaki redak oslonjen na riječ Božju.

Profesor  Vučković je na početku svrnuo pozornost  na nešto što mu se činilo važno. Riječ je o knjizi koja govori o karizmatskom pokretu koji se od 2014. pokušava organizirati, a govorimo o „Malinskim dokumentima“ koji su iz 1974. godine. Ali to nije prvi početak, prvi početak dolazi odozgo, dolazi Božjom inicijativom. Ovo što mi radimo je pokušaj da surađujemo s Bogom, kazao je.  I prije nego što mi bilo što uradimo ono najvažnije se dogodilo. Kao kad Bog stvori svijet a nakon toga mi obrađujemo zemlju,stvaramo vinograd, promatramo lozu i čokote, vidimo ljudsku revnost i kako je to divno uređeno. Ali prije nego je čovjek počeo išta raditi postoji nebo, sunce, kiša, zemlja i loza. Mi smo to uzeli i poredali, brinemo se, obrađujemo i proizvodimo vino ali ne smijemo zaboraviti  da početni moment dolazi iz Božje ruke, objasnio je. Naglasio je također kako je  važno ne zaboraviti da je sve počelo s Bogom koji je „puhnuo“ i započeo, a to je važno za budućnost karizmatskog pokreta u Hrvatskoj. „Malinski dokumenti“ su izuzetno važni jer oni upotrebljavaju teološku pamet. Skupina teologa je željela pomoći ljudima da shvate što im je to Bog dao jer su se našli u vrtlogu Duha Svetoga. Bog želi suradnju ljudi, on ne pravi gotov svijet. Bog želi stalnu, neprestanu suradnju s ljudima. U trenutku kada mislimo da Bog mora sve napraviti mi smo gotovi ili obrnuto, gotovi smo i  kada mislimo da možemo sami sve napraviti, zaključio je predstavljač.

Program su svojim nastupom obogatili Mješoviti zbor glazbene škole Luka Sorkočevića s voditeljem prof. Mihom Boškovićem, te slavljenička služba MZ Effatha. Moderatorica večeri bila je Doris  Boroje.

Preuzeto sa ika/hkm