Dar proroštva

PRIPRAVA ZA BLAGDAN DUHOVA – Svakodnevna razmatranja o djelovanju Duha Svetoga do blagdana Duhova

Uvodne molitve koje se mogu moliti kroz ovo vrijeme:

  • Dođi Duše Sveti, dođi po moćnom zagovoru Bezgrešnog Srca Marije, svoje preljubljene zaručnice! (tri puta)
  • Dođi, Duše Sveti, ispuni srca svojih vjernika; I zapali u nama oganj ljubavi svoje!
  • Pošalji Duha svojega, Gospodine; i obnovi lice zemlje!

 

Dođi duše presveti

Dođi, Duše presveti, 
sa neba nas posjeti 
zrakom svoje milosti.

Dođi, Oče ubogih, 
djelitelju dara svih, 
dođi, srca svjetlosti.

Tješitelju tako blag, 
ti nebeski Goste drag, 
pun miline, hlade tih.

Umornima odmore, 
u vrućini lahore, 
razgovore žalosnih.

Sjaju svjetla blaženog, 
sjaj u srcu puka svog, 
napuni nam dušu svu.

Bez Božanstva tvojega, 
čovjek je bez ičega, 
tone sav u crnom zlu.

Nečiste nas umivaj, 
suha srca zalivaj, 
vidaj rane ranjenim.

Mekšaj ćudi kamene, 
zagrij grudi ledene, 
ne daj nama putem zlim.

Svim što vjeru imaju, 
što se u te ufaju, 
sedam svojih dara daj.

Daj nam krepost zaslužnu, 
i smrt lijepu, blaženu, 
daj vjekovit svima raj. Amen

 

Djela apostolska 9, 32 – 43

Petar ozdravlja Eneju

32 Jednom Petar, obilazeći posvuda, siđe i k svetima u Lidi. 33Ondje nađe nekog čovjeka imenom Eneja, koji je osam godina ležao na postelji: bijaše uzet. 34Reče mu Petar: »Eneja, ozdravlja te Isus Krist! Ustani i prostri sam sebi!« On umah usta. 35Vidješe to svi žitelji Lide i Šarona te se obratiše Gospodinu.

Petar uskrisuje Tabitu

36U Jopi pak bijaše učenica imenom Tabita, što prevedeno znači Košuta. Bijaše ona bogata dobrim djelima i milostinjama što ih je dijelila. 37Upravo u one dane obolje i umrije. Pošto je operu, izlože je u gornjoj sobi. 38A kako je Lida blizu Jope, učenici čuše da je Petar ondje i poslaše k njemu dva čovjeka s molbom: »Dođi k nama, ne oklijevaj!«
39Petar usta i krenu s njima. Čim stiže, odvedoše ga u gornju sobu. Okružiše ga sve udovice te mu plačući pokazivahu haljine i odijela što ih je Košuta izrađivala dok je još bila s njima. 40Petar sve istjera van, kleknu, pomoli se pa se okrenu prema tijelu i reče: »Tabita, ustani!« Ona otvori oči, pogleda Petra i sjede. 41On joj pruži ruku i pridiže je. Onda pozove svete i udovice pa im je pokaza živu. 42Dozna se za to po svoj Jopi te mnogi povjerovaše u Gospodina.
43Petar osta neko vrijeme u Jopi u nekog Šimuna kožara.

Izvor: https://biblija.ks.hr/

 

Dar proroštva

Robert Canton

Sveti Pavao kaže „težite za ljubavlju, čeznite za darovima Duha, a najvećma da prorokujete“. (I Kor 14,1). U Djelima 2,17-18 čitamo kako je Petar ustao sa Jedanaestoricom i neprestano ponavljao riječi proroštva Proroka Joela: “Poslije ovoga izlit ću Duha svoga na svako tijelo, i proricat će vaši sinovi i kćeri, vaši će starci sanjati sne, a vaši mladići gledati viđenja. Čak ću i na sluge i sluškinje izliti Duha svojeg u dane one“. Prorokovati znači govoriti ili pjevati poruku od Boga pod pomazanjem ili vodstvom Duha Svetoga. 

Jednostavno rečeno, prorokovati je biti Božji glasnogovornik. Međutim, nisu svi koji prorokuju proroci ali svi proroci moraju prorokovati. Oni koji su pozvani od Gospodina u službu prorokovanja stalno se koriste darom proroštva i drugim darovima objave kao što su riječ mudrosti, riječ spoznanja i razlučivanje duhova u svome životu i u službi. Proroštvo može objaviti ili predskazati istinu od Boga. Proroštvo koje objavljuje znači da poruka se ne odnosi neophodno na budućnost. Jedan primjer ovoga je kada Isus sa Križa govori „dobrome razbojniku“: „Zaista, zaista, Kažem ti još danas ćeš biti sa mnom u raju“ (Lk 23,43). S druge strane, proroštvo koje pretkazuje se odnosi na stvari ili okolnosti koje će se zbiti u budućnosti. Jedan primjer ovoga se nalazi u Djelima 11,28: „Jedan od njih imenom Agab, usta i po Duhu pretkaza da će uskoro nastati velika glad po svem svijetu. Ona i nasta za Klaudija.“ Jednom sam primio ovakav tip proroštva koji je pretkazivlo budućnost. Nakon što smo moja supruga i ja iskusili krštenje u Duhu Svetomu 11. Studenog 1984. počeli smo zajedno moliti. Dok smo molili 8. Prosinca 1984. moja supruga je došla i počela prorokovati: „Sine moj, ne boj se. Moje ime je Isus i govorim ti kroz tvoju ženu. Iskoristit ću te da ozdravim milijune u moje Ime. Vjeruj sine moj da će se ovo dogoditi i budi uvijek ponizan. Propovijedat ćeš Evanđelje u moje Ime. Mnogi će doći i tražiti ozdravljenje. Ozdravi ih u moje Ime jer je ozdravljenje radosna vijest. Putovat ćeš daleko i širom. Tebi je ovo teško povjerovati ali zapamti, za mene ništa nije nemoguće“. Uskoro nakon toga, upitao sam ju što ju je nagnalo da mi kaže one riječi. Ona je rekla: “Ja sam samo ponovila ono što sam čula da Gospodin govori u mojoj „nutrini“. Do danas bio sam u 39 zemalja, propovijedao i naviještao Evanđelje i ozdravljao u Ime Isusovo bez obzira na moja mnoga ograničenja. Gospodin je otvorio za mene vrata da počnem putovati i služiti međunarodno u godini 1991. točno sedam godina nakon što sam dobio proroštvo u svezi moga djelovanja koje je Gospodin želio da činim za Njega i Njegovo Kraljevstvo.

Proroštvo može također doći i od nekoga tko govori u „jezicima“. U 1 Kor 14,5 Sv. Pavao kaže: „A htio bih da vi svi govorite drugim jezicima, ali većma da prorokujete. Jer veći je tko prorokuje, negoli tko govori drugim jezicima, osim ako protumači Crkvi radi izgrađivanja.“ Na primjer, kada netko govori u jezicima na molitvenom susretu treba da se koristi dar tumačenja jezika da bi oni koji slušaju razumjeli.

Osoba koja govori u jezicima može dati tumačenje po poticaju Svetog Duha ili netko drugi u skupini može dobiti poticaj da to učini.

Treba obratiti pozornost da tumačenje nije neophodno i prijevod poruke izgovorene kroz molitvu u jezicima.

Izvor: Gornja soba – Pedesetnica naroda (ICCRS)