Darovi Duha Svetoga moraju djelovati u jedinstvu

PRIPRAVA ZA BLAGDAN DUHOVA – Svakodnevna razmatranja o djelovanju Duha Svetoga do blagdana Duhova

Uvodne molitve koje se mogu moliti kroz ovo vrijeme:

  • Dođi Duše Sveti, dođi po moćnom zagovoru Bezgrešnog Srca Marije, svoje preljubljene zaručnice! (tri puta)
  • Dođi, Duše Sveti, ispuni srca svojih vjernika; I zapali u nama oganj ljubavi svoje!
  • Pošalji Duha svojega, Gospodine; i obnovi lice zemlje!

 

Dođi duše presveti

Dođi, Duše presveti, 
sa neba nas posjeti 
zrakom svoje milosti.

Dođi, Oče ubogih, 
djelitelju dara svih, 
dođi, srca svjetlosti.

Tješitelju tako blag, 
ti nebeski Goste drag, 
pun miline, hlade tih.

Umornima odmore, 
u vrućini lahore, 
razgovore žalosnih.

Sjaju svjetla blaženog, 
sjaj u srcu puka svog, 
napuni nam dušu svu.

Bez Božanstva tvojega, 
čovjek je bez ičega, 
tone sav u crnom zlu.

Nečiste nas umivaj, 
suha srca zalivaj, 
vidaj rane ranjenim.

Mekšaj ćudi kamene, 
zagrij grudi ledene, 
ne daj nama putem zlim.

Svim što vjeru imaju, 
što se u te ufaju, 
sedam svojih dara daj.

Daj nam krepost zaslužnu, 
i smrt lijepu, blaženu, 
daj vjekovit svima raj. Amen

 

Djela apostolska 19, 1-20

Pavao u Efezu. Ivanovci

1Dok je Apolon bio u Korintu, Pavao, pošto prođe gornje krajeve, dođe u Efez, nađe neke učenike 2pa ih upita: »Jeste li primili Duha Svetoga kad ste povjerovali?« Oni će mu: »Ta ni čuli nismo da ima Duh Sveti.« 3Nato će on: »Kako ste onda kršteni?« »Krštenjem Ivanovim«, odvrate oni. 4Nato će Pavao: »Ivan je krstio krštenjem obraćenja govoreći narodu da vjeruje u Onoga koji za njim dolazi, to jest u Isusa.« 5Čuvši to, krste se u ime Gospodina Isusa, 6pa kad Pavao položi na njih ruke, dođe Duh Sveti na njih te stanu govoriti drugim jezicima i prorokovati. 7Bijaše u svemu dvanaestak muževa.

Osnivanje Crkve u Efezu

8Onda Pavao uđe u sinagogu te je tri mjeseca hrabro raspravljao i uvjeravao o kraljevstvu Božjem. 9Ali kako neki, okorjeli i nepokorni, ocrnjivahu ovaj Put pred mnoštvom, odstupi od njih, odvoji učenike i danomice raspravljaše u školi nekog Tirana. 10Trajalo je to dvije godine, tako da su svi azijski žitelji, Židovi i Grci, čuli riječ Božju.

Skevini sinovi

11Bog je pak činio čudesa nesvakidašnja po rukama Pavlovima 12tako da bi na bolesnike stavljali rupce ili rublje s Pavlova tijela pa bi s njih nestajalo bolesti i zli duhovi iz njih izlazili.
13Zato i neki Židovi zaklinjaoci-potukači pokušaše zazvati ime Gospodina Isusa nad one koji imahu zle duhove. Govorili su: »Zaklinjem vas Isusom koga Pavao propovijeda.« 14To činjaše sedam sinova nekog Skeve, židovskoga velikog svećenika. 15Zli im duh odvrati: »Isusa poznajem i Pavla znam, ali tko ste vi?« 16I čovjek u kome bijaše zli duh, nasrnu na njih i nadjača ih te oni goli i izranjeni pobjegoše iz one kuće. 17Doznaše to svi žitelji efeški, Židovi i Grci, pa ih sve obuze strah te se stade veličati ime Gospodina Isusa.
18Mnogi pak od onih koji su povjerovali dolazili su ispovijedati i očitovati svoja djela. 19I podosta onih koji su se bavili praznovjerjem donosili su knjige i spaljivali ih pred svima. Procijeniše ih te nađoše da vrijede pedeset tisuća srebrnjaka.
20Tako se snagom Gospodnjom Riječ širila i jačala.

Izvor: https://biblija.ks.hr/

 

Darovi Duha Svetoga moraju djelovati u jedinstvu 

Allan Panozza 

Sveti Pavao jasno tvrdi, u prvoj poslanici Korinćanima, da bez jedinstva darovi ne funkcioniraju kako bi morali. Apostol se služi analogijom ljudskog tijela. "Mnogi udovi - jedno tijelo. Ne može oko reći ruci: «Ne trebam te», ili pak glava nogama: «Ne trebam vas»" (1 Kor 12,20-21). Kako pojedini dijelovi ljudskog tijela tvore jedinstveno biće, tako također Krist daruje jedinstvo svim članovima svoga Tijela i tvori jedno jedino biće a to je Crkva. Vidi se mnogo jasnije, kako Gospodin, kada je skupina vjernika ujedinjena i služi se darovima Duha Svetoga, u zajednici tako oblikovanoj, šalje blagoslove u obilju. Tamo gdje zbog bilo kojeg razloga se pojavljuju podjele, gdje se bori za moć među animatorima ili odgovornima, zajednica je razjedinjena. Iako može biti bogata darovima Duha Svetoga, manjak jedinstva neizbježno će završiti razjedinjavanjem. 

Izvor: Gornja soba – Pedesetnica naroda (ICCRS)