Kako čuti Božji Glas

PRIPRAVA ZA BLAGDAN DUHOVA – Svakodnevna razmatranja o djelovanju Duha Svetoga do blagdana Duhova

Uvodne molitve koje se mogu moliti kroz ovo vrijeme:

  • Dođi Duše Sveti, dođi po moćnom zagovoru Bezgrešnog Srca Marije, svoje preljubljene zaručnice! (tri puta)
  • Dođi, Duše Sveti, ispuni srca svojih vjernika; I zapali u nama oganj ljubavi svoje!
  • Pošalji Duha svojega, Gospodine; i obnovi lice zemlje!

 

Dođi duše presveti

Dođi, Duše presveti, 
sa neba nas posjeti 
zrakom svoje milosti.

Dođi, Oče ubogih, 
djelitelju dara svih, 
dođi, srca svjetlosti.

Tješitelju tako blag, 
ti nebeski Goste drag, 
pun miline, hlade tih.

Umornima odmore, 
u vrućini lahore, 
razgovore žalosnih.

Sjaju svjetla blaženog, 
sjaj u srcu puka svog, 
napuni nam dušu svu.

Bez Božanstva tvojega, 
čovjek je bez ičega, 
tone sav u crnom zlu.

Nečiste nas umivaj, 
suha srca zalivaj, 
vidaj rane ranjenim.

Mekšaj ćudi kamene, 
zagrij grudi ledene, 
ne daj nama putem zlim.

Svim što vjeru imaju, 
što se u te ufaju, 
sedam svojih dara daj.

Daj nam krepost zaslužnu, 
i smrt lijepu, blaženu, 
daj vjekovit svima raj. Amen

 

Djela apostolska 10, 1 – 23

Petar i Kornelije

1U Cezareji bijaše neki čovjek imenom Kornelije, satnik takozvane italske čete, 2pobožan i bogobojazan sa svim svojim domom. Dijelio je mnoge milostinje narodu i bez prestanka se molio Bogu. 3U viđenju negdje oko devete ure dana ugleda on jasno anđela Božjega gdje dolazi k njemu i veli mu: »Kornelije!« 4Zagleda se u nj pa mu prestrašen reče: »Što je, Gospodine?« A on njemu: »Molitve su tvoje i milostinje uzišle kao žrtva podsjetnica pred Boga. 5Zato sada pošalji ljude u Jopu i dozovi Šimuna koji se zove Petar. 6On je gost u nekog Šimuna kožara čija je kuća uz more.« 7Čim ode anđeo koji mu je govorio, pozove on dvojicu slugu i jednoga pobožna, privržena vojnika, 8sve im ispripovjedi i posla ih u Jopu.
9Sutradan, dok su oni putovali i približavali se gradu, oko šeste ure uziđe Petar na krov moliti. 10Ogladnje i zaželje se jela. Dok mu pripremahu, pade on u zanos. 11Gleda on nebo rastvoreno i posudu neku poput velika platna: uleknuta s četiri okrajka, silazi na zemlju. 12U njoj bijahu svakovrsni četveronošci, gmazovi zemaljski i ptice nebeske. 13I glas će mu neki: »Ustaj, Petre! Kolji i jedi!« 14Petar odvrati: »Nipošto, Gospodine! Ta nikad još ne okusih ništa okaljano i nečisto«. 15A glas će mu opet, po drugi put: »Što Bog očisti, ti ne zovi okaljanim!« 16To se ponovi do triput, a onda je posuda ponesena na nebo.
17Dok se Petar dvoumio što bi imalo značiti viđenje koje vidje, eto ljudi koje je poslao Kornelije: pošto se raspitaše za Šimunovu kuću, pojave se na vratima, 18zovnu te upitaju je li ondje ugošćen neki Šimun, nazvan Petar.
19Dok je Petar sveudilj razmišljao o viđenju, reče mu Duh: »Evo, neka te trojica traže. 20De ustani, siđi i pođi s njima ne skanjujući se jer ja sam ih poslao.« 21Petar siđe k ljudima i reče: »Evo me! Ja sam onaj kojega tražite! Zbog čega ste došli?« 22Oni odgovore: »Satnik Kornelije, muž pravedan i bogobojazan, za kojega svjedoči sav narod židovski, primi od svetog anđela naputak da te dozove u dom svoj i čuje od tebe riječi.« 23Tada ih Petar pozva unutra i ugosti. Sutradan usta i krenu s njima; pratila ga neka braća iz Jope.

Izvor: https://biblija.ks.hr/

 

Kako čuti Božji Glas 

Robert Canton

Gospodin želi da razgovara s nama i On nam uvijek govori! U Knjizi Postanka više puta čitamo: „Onda reče Bog....“ U Iv 10,27 Isus kaže: „Ovce moje slušaju glas moj; ja ih poznajem i one idu za mnom“. Isus također kaže: “Zaista, zaista, kažem vam, mnogi su proroci i pravednici željeli vidjeti što vi gledate, ali nisu vidjeli; i čuti što vi slušate, ali nisu čuli“(Mt 13,17).

Naš Bog želi da bude u zajedništvu s nama. Isus je umro na Križu za nas ne samo da nas oslobodi ropstva grijeha i smrti nego da nas dovede u osobni odnos i zajedništvo s Njim. Ushićeniji je Gospodin da nam govori nego što smo mi da Ga čujemo. Većinu vremena Gospodin s nama komunicira kroz tihi mali glas našeg duha. Osoba može primiti neočekivani dojam ili „osjet“ nečega što Bog govori ili misao. Ako se otvorimo, naša srca, naša sjetila i naš um Bogu i budemo poslušni Njemu, tada ćemo sigurno čuti Njegov glas. Gospodin nam može dati dojam, ili viziju ili misao. Može, također, komunicirati s nam kroz snove, kroz Bibliju, kroz naše okolnosti, kroz druge ljude i čak i kroz Njegov zvučni glas što je veoma rijetko. On je vladar i On nema granica. Prije par tjedana imao sam priliku da vodim Misiju Župe u Sarasoti na Floridi. Dok sam govorio o „Pokajanju i Praštanju“ Gospodin je „progovorio“ mome srcu da je tu jedna osoba u zajednici pokušala samoubojstvo i da ga Gospodin oslobađa osjećaja krivice i samo-osuđivanja. Kada sam primio riječi bio sam duboko uvjeren u mome srcu da su to riječi od Gospodina. Ja sam izrekao naglas što je Gospodin rekao i čovjek koji se zove John je došao ka Oltaru sa suzama u očima da prizna sve što sam rekao. Ja sam „osjetio“ da John je ne samo jednom nego dva puta pokušao učiniti samoubojstvo i on je priznao kada sam ga upitao za to. Taj dan on je primio i psihičko i duhovno iscjeljenje i uvjerenje da ga Gospodin u svojoj milosti i ljubavi nije osudio nego mu je oprostio. Nedavno mi John rekao da se od tada njegov život brzo mijenja na bolje jer je postao bliži Gospodinu. 

Izvor: Gornja soba – Pedesetnica naroda (ICCRS)