Krštenje u Duhu Svetomu je za cijelu Crkvu – 2 dio.

PRIPRAVA ZA BLAGDAN DUHOVA – Svakodnevna razmatranja o djelovanju Duha Svetoga do blagdana Duhova

Uvodne molitve koje se mogu moliti kroz ovo vrijeme:

  • Dođi Duše Sveti, dođi po moćnom zagovoru Bezgrešnog Srca Marije, svoje preljubljene zaručnice! (tri puta)
  • Dođi, Duše Sveti, ispuni srca svojih vjernika; I zapali u nama oganj ljubavi svoje!
  • Pošalji Duha svojega, Gospodine; i obnovi lice zemlje!

 

Dođi duše presveti

Dođi, Duše presveti, 
sa neba nas posjeti 
zrakom svoje milosti.

Dođi, Oče ubogih, 
djelitelju dara svih, 
dođi, srca svjetlosti.

Tješitelju tako blag, 
ti nebeski Goste drag, 
pun miline, hlade tih.

Umornima odmore, 
u vrućini lahore, 
razgovore žalosnih.

Sjaju svjetla blaženog, 
sjaj u srcu puka svog, 
napuni nam dušu svu.

Bez Božanstva tvojega, 
čovjek je bez ičega, 
tone sav u crnom zlu.

Nečiste nas umivaj, 
suha srca zalivaj, 
vidaj rane ranjenim.

Mekšaj ćudi kamene, 
zagrij grudi ledene, 
ne daj nama putem zlim.

Svim što vjeru imaju, 
što se u te ufaju, 
sedam svojih dara daj.

Daj nam krepost zaslužnu, 
i smrt lijepu, blaženu, 
daj vjekovit svima raj. Amen

 

Djela apostolska 2, 22-47

22»Izraelci, čujte ove riječi: Isusa Nazarećanina, čovjeka kojega Bog pred vama potvrdi silnim djelima, čudesima i znamenjima koja, kao što znate, po njemu učini među vama – 23njega, predana po odlučenu naumu i promislu Božjem, po rukama bezakonika razapeste i pogubiste. 24Ali Bog ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona njime ovlada. 25David doista za nj kaže:
Gospodin mi je svagda pred očima
jer mi je zdesna da ne posrnem.

26Stog mi se raduje srce i kliče jezik,
pa i tijelo mi spokojno počiva.

27Jer mi nećeš ostaviti dušu u Podzemlju
ni dati da pravednik tvoj truleži ugleda.

28Pokazat ćeš mi stazu života,
ispuniti me radošću lica svoga.

29Braćo, dopustite da vam otvoreno kažem: praotac je David umro, pokopan je i eno mu među nama groba sve do današnjeg dana. 30Ali kako je bio prorok i znao da mu se zakletvom zakle Bog plod utrobe njegove posaditi na prijestoljenjegovo, 31unaprijed je vidio i navijestio uskrsnuće Kristovo:
Nije ostavljen u Podzemlju
niti mu tijelo truleži ugleda.

32Toga Isusa uskrisi Bog! Svi smo mi tomu svjedoci. 33Desnicom dakle Božjom uzvišen, primio je od Oca Obećanje, Duha Svetoga, i izlio ga kako i sami gledate i slušate. 34Ta David nije bio uznesen na nebesa, a veli:
Reče Gospodin Gospodinu mojemu:
‘Sjedi mi zdesna’
35dok ne položim neprijatelje tvoje
za podnožje nogama tvojim!

36Pouzdano dakle neka znade sav dom Izraelov da je toga Isusa kojega vi razapeste Bog učinio i Gospodinom i Kristom.«

 

Prva obraćenja

37Kad su to čuli, duboko potreseni rekoše Petru i drugim apostolima: »Što nam je činiti, braćo?« 38Petar će im: »Obratite se i svatko od vas neka se krsti u ime Isusa Krista da vam se oproste grijesi i primit ćete dar, Duha Svetoga. 39Ta za vas je ovo obećanje i za djecu vašu i za sve one izdaleka, koje pozove Gospodin Bog naš.«
40I mnogim je drugim riječima još svjedočio i hrabrio ih: »Spasite se od naraštaja ovog opakog!« 41I oni prigrliše riječ njegovu i krstiše se te im se u onaj dan pridruži oko tri tisuće duša.

Prva kršćanska zajednica

42Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama. 43Strahopoštovanje obuzimaše svaku dušu: apostoli su činili mnoga čudesa i znamenja. 44Svi koji prigrliše vjeru bijahu združeni i sve im bijaše zajedničko. 45Sva bi imanja i dobra prodali i porazdijelili svima kako bi tko trebao. 46Svaki bi dan jednodušno i postojano hrlili u Hram, u kućama bi lomili kruh te u radosti i prostodušnosti srca zajednički uzimali hranu 47hvaleći Boga i uživajući naklonost svega naroda. Gospodin je pak danomice zajednici pridruživao spašenike.

https://biblija.ks.hr/

 

Krštenje u Duhu Svetomu je za cijelu Crkvu – 2 dio.

Cyril John

Gornja Soba

Moćno izlijevanje Duha Svetoga u dvadesetom stoljeću bilo je rezultat ove obnovljene pobožnosti Duhu Svetomu koja je uvedena u Crkvu. Ponovno su, u proteklim godinama, u mnogim zemljama Europe, Latinske Amerike i Azije nacionalni pododbori i službe počeli s promicanjem Devetnice Duhu Svetomu. Imajući u vidu ovaj cilj, ICCRS je pokrenuo Gornju Sobu: "Pedesetnica naroda – Za novu kulturu Pedesetnice", kao prioritetni projekt. To je apel, poziv nacionalnih pododbora širom svijeta da se kao prioritet proslavi 10 dana "Gornje Sobe u Jeruzalemu", kao jedno srce, i u neprekidnoj molitvi (Dj 1, 12-14), te tako postanemo "gorući grmovi" u klanjanju i zagovaranju.

Osjećao sam znatno opterećenje da Duh Sveti poziva cijelu Crkvu da se vrati ponovno u Gornju Sobu u molitvu i u iščekivanju nove Pedesetnice! Kao što je netko s pravom rekao, Krštenje u Duhu Svetomu je "duhovni šok" za cijelu Crkvu, što znači prenijeti poticaj "trenutačne milosti". To bi trebalo polučiti rezultate koji će biti identični onima iz prve Pedesetnice, prije oko 2000 godina: "Gospodin je danomice zajednici pridruživao spašenike" (Dj 2, 47). Pomolimo se i bez prestanka nastojimo obnoviti Crkvu do njezinog izvornog karaktera. Pogledajmo očima vjere i vidimo kako Duh Božji već stvara "novo nebo i novu zemlju" (Otk 21, 1) 

Kardinal Suenens nas potiče: "Svojim prijateljima u Obnovi širom cijeloga svijeta, htio bih kazati da je Obnova određena za cijelu Crkvu, i da bi njezina neprekidna preokupacija trebala biti da riječne vode utječu u more vjerne svome izvoru." Papa Ivan Pavao II je rekao Vijeću ICCRS-a, kada se susreo s njima 1979. godine, kratko nakon što je postao Papa: "Svjestan sam da je ovaj pokret vrlo važna komponenta u potpunoj obnovi Crkve." Ovo ne implicira da bi se svatko trebao formalno evidentirati kao "član" Obnove. To jednostavno znači da bi, kao kvasac, milost Krštenja u Duhu Svetomu trebala prožeti cijelu Crkvu. Zbog toga će, Katolička Karizmatska Obnova izgubiti svoj poseban identitet i cijela Crkva će jednom iznova postati "Crkva Pedesetnice (Duhova)" ponovno oživljavajući Djela apostolska. To je milost i to znači milost koja preobražava postojeće svećeničke strukture kao što su župno vijeće, male kršćanske zajednice, katoličko udruženje i druga udruženja – i jača ih u njihovoj vjeri.

Potrebna nam je vječna Pedesetnica (Duhovi)

Blažena Elena Guerra je apelirala papi Leu XIII: "Sveti Oče, pozovite vjernike u Cenakul, bez odgađanja! Nasljedujući svetoga Petra koji je išao naprijed da pripremi Gornju Sobu, pođimo svi u Cenakul! Obratimo se Duhu Svetomu tako da se Duh Sveti može obratiti nama."Crkva se neprekidno mora vraćati u Cenakul, u Gornju Sobu, da bi uvijek iznova bila prosvijetljena i postala gorući grm, kao što je to bilo na dan Pedesetnice (Duhova). Jer, Pedesetnica nije jednom doživljeni i završeni događaj. Crkva treba neprekidnu Pedesetnicu. Više nego ikada, Crkva i svijet trebaju da se čudo Pedesetnice nastavi i danas. Svugdje po svijetu čujemo zvuk trublje koji oglašava potrebu naroda Božjega da se vratimo u Gornju Sobu, u intenzivno slavljenje, klanjanje i zagovaranje. Pozvani smo da se probudimo iz drijemeža i da iznova primimo silu i snagu Duha Svetoga. Postanimo ponovno usrdni klanjatelji Gospodnji i snažni instrumenti za zagovaranje za Crkvu i za svijet. Pedesetnica (Duhovi) je neprekidno iskustvo i mi bismo trebali željno iščekivati i početi žarko moliti za Novu Pedesetnicu (Duhove)!

Tumačiti Obnovu kao 'pokret' među ostalim pokretima znači krivo shvatiti njezinu narav, prirodu; to je pokret Duha koji se nudi cijeloj Crkvi i koji je predodređen da pomladi svaki aspekt crkvenog života. Duša Obnove – Krštenje u Duhu – je osvježavajuća milost Pedesetnice (Duhova) koja se nudi svim kršćanima

Izvor: Gornja soba – Pedesetnica naroda (ICCRS)