Prepreke za dublji ulazak Duha Svetoga

PRIPRAVA ZA BLAGDAN DUHOVA – Svakodnevna razmatranja o djelovanju Duha Svetoga do blagdana Duhova

Uvodne molitve koje se mogu moliti kroz ovo vrijeme:

 • Dođi Duše Sveti, dođi po moćnom zagovoru Bezgrešnog Srca Marije, svoje preljubljene zaručnice! (tri puta)
 • Dođi, Duše Sveti, ispuni srca svojih vjernika; I zapali u nama oganj ljubavi svoje!
 • Pošalji Duha svojega, Gospodine; i obnovi lice zemlje!

 

Dođi duše presveti

Dođi, Duše presveti, 
sa neba nas posjeti 
zrakom svoje milosti.

Dođi, Oče ubogih, 
djelitelju dara svih, 
dođi, srca svjetlosti.

Tješitelju tako blag, 
ti nebeski Goste drag, 
pun miline, hlade tih.

Umornima odmore, 
u vrućini lahore, 
razgovore žalosnih.

Sjaju svjetla blaženog, 
sjaj u srcu puka svog, 
napuni nam dušu svu.

Bez Božanstva tvojega, 
čovjek je bez ičega, 
tone sav u crnom zlu.

Nečiste nas umivaj, 
suha srca zalivaj, 
vidaj rane ranjenim.

Mekšaj ćudi kamene, 
zagrij grudi ledene, 
ne daj nama putem zlim.

Svim što vjeru imaju, 
što se u te ufaju, 
sedam svojih dara daj.

Daj nam krepost zaslužnu, 
i smrt lijepu, blaženu, 
daj vjekovit svima raj. Amen

 

Djela apostolska 28, 1- 31

Pavao na Malti

1Jednom spašeni, doznasmo da se otok zove Malta. 2Urođenici nam iskazivahu nesvakidašnje čovjekoljublje. Zapališe krijes i okupiše nas oko njega jer je počela kiša i bilo zima. 3Pavao nakupi naramak granja i baci na krijes kadli zbog vrućine izađe zmija i pripije mu se za ruku. 4Kad su urođenici vidjeli gdje mu životinja visi o ruci, govorili su među sobom: »Ovaj je čovjek zacijelo ubojica: umakao je moru i Pravda mu ne da živjeti.« 5Ali on otrese životinju u vatru i ne bî mu ništa; 6a oni očekivahu da će oteći i umah se srušiti mrtav. Pošto su dugo čekali i vidjeli da mu se ništa neobično nije dogodilo, promijeniše mišljenje te stadoše govoriti da je bog.
7U okolici onoga mjesta bilo je imanje prvaka otoka, imenom Publija. On nas je primio i tri dana uljudno gostio. 8A Publijeva je oca uhvatila ognjica i srdobolja pa je ležao. Pavao uđe k njemu, pomoli se, stavi na nj ruke i izliječi ga. 9Nakon toga su dolazili i drugi koji na otoku bijahu bolesni te ozdravljali. 10Oni nas mnogim počastima počastiše i na odlasku nam priskrbiše što je potrebno.

Od Malte do Rima

11Nakon tri mjeseca otplovismo aleksandrijskom lađom koja je prezimila na otoku i imala za znak Dioskure. 12Doplovismo u Sirakuzu i ostadosmo ondje tri dana. 13Odande ploveći uz obalu, stigosmo u Regij. Sutradan okrenu južnjak te za dva dana stigosmo u Puteole. 14Ondje nađosmo braću koja nas zamoliše da ostanemo u njih sedam dana. Tako stigosmo u Rim.
15Kada su tamošnja braća čula za nas, iziđoše nam u susret do Apijeva trga i Triju gostionica. Kad ih Pavao ugleda, zahvali Bogu i ohrabri se. 16A kad uđosmo u Rim, Pavlu su dopustili stanovati zasebno, zajedno s vojnikom koji ga je čuvao.

Pavao i rimski Židovi

17Nakon tri dana sazva on židovske prvake. Kad se sabraše, reče im: »Ja, braćo, ne učinih ništa protiv naroda ni običaja otačkih, a ipak me okovana u Jeruzalemu predadoše u ruke Rimljana. 18Oni me nakon istrage htjedoše pustiti jer nije na meni bilo ništa čime bih bio zaslužio smrt. 19Kako se Židovi tome opriješe, bio sam prisiljen prizvati se na cara; ne dakle stoga što bih imao bilo za što tužiti svoj narod. 20S toga dakle razloga zamolih vidjeti vas i obratiti vam se jer zbog nade Izraelove nosim ove verige.«
21Oni mu odvrate: »Mi o tebi nismo primili nikakva pisma iz Judeje niti nam je tko od pristigle braće o tebi što zlo javio ili rekao. 22Nego htjeli bismo od tebe čuti što misliš jer o toj sljedbi znamo samo da joj se posvuda proturječi.«

Od Židova k poganima

23Nato urekoše dan pa dođoše mnogi k njemu u stan. Izlagao im je i svjedočio o kraljevstvu Božjemu te ih od jutra do večeri iz Mojsijeva Zakona i Prorokâ uvjeravao o Isusu. 24I jedne uvjeriše njegove riječi, a drugi nisu vjerovali. 25Nesložni tako među sobom, stadoše se razilaziti kadli im Pavao reče još jednu riječ: »Lijepo Duh Sveti po Izaiji proroku reče ocima vašim:

26Idi k tomu narodu i reci mu:
Slušat ćete, slušati – i nećete razumjeti;
gledat ćete, gledati – i nećete vidjeti!
27Jer usalilo se srce naroda ovoga:
uši začepiše,
oči zatvoriše
da očima ne vide,
ušima ne čuju,
srcem ne razumiju
te se ne obrate
pa ih izliječim.

28Neka vam je dakle svima znano: poganima je poslano ovo spasenje Božje; oni će poslušati!«

Zaključak

30Pavao osta pune dvije godine u svom unajmljenom stanu, gdje je primao sve koji su dolazili k njemu, 31propovijedao kraljevstvo Božje i naučavao o Gospodinu Isusu Kristu sa svom slobodom, nesmetano.

Izvor: https://biblija.ks.hr/

 

Prepreke za dublji ulazak Duha Svetoga

Michelle Moran

 1. GRIJEH- Život se preokrene staro prolazi novo je došlo. Ali grijeh se može ugraditi u naš život, neosjetljivi na te stvari, da prepoznamo. Navike koje su prirodne , ali su one korijen grijeha. Stalno nastaviti hodati prema svjetlu. Rim 12,1-2. Predanje Bogu, milost da živimo na nov način. Molite za nov um. Naša se srca trebaju promijeniti. Odvratite se i udaljite od grijeha. Želja za grijehom.
 2. POGREŠNA MOTIVACIJA- djelovanje na krivim motivima. Mk 10,35-45. Sinovi Zebedejevi traže da sjednu jedan s lijeva, a drugi s desna, u slavi Tvojoj, prvenstvo, raditi stvari iz krivih motiva.
 3. Srce treba biti na pravom mjestu, nisam važan, nisam ja glavni. Isus podučava kako služiti sa pravim motivima. Tko želi biti najveći neka bude poslužitelj. Stavite stvari na pravo mjesto.. Služiti ćeš sa pravom motivacijom, ne nalaziš položaj za sebe, postaješ nevidljiv i ljudi ne vide mene, ne vide nas, nego vide Gospodina. Čisto srce čist um.
 4. STRAH puno se odričem u službi, žrtvujem se puno, uvijek ja i ja. Kada idemo naprijed dublje s Gospodinom ego umire. 
 5. Punina života- došao sam do ovdje dalje ne ide, ali gospodin nas poziva da predamo svoj život. 
 6. Strah što drugi misle o nama- pitam se i onda stvorim priču, stvaram predrasude. Sagradimo već unaprijed, a nismo ni dopustili da vidimo. Ne smijem dopustiti da me obuzme strah što drugi misle o meni već uvijek imati pogled na Gospodina, on nas ljubi i Božja ljubav istjeruje strah. Uzmem trenutak, kad me strah napada, Gospodin je sa mnom, i on me ljubi, istjeruje svaki strah. Hodajte s Isusom i Ocem koji vas ljube.
 7. OHOLOST –Kako divnoj molitvenoj zajednici pripadam, imamo sve što trebamo, najbolje molimo, najbolje prorokujemo, slava Gospodinu!
 8. Strah od ne kontrole- da ja to radim bolje, sad nećemo napraviti dobar posao. ICCRS nije dobar ona puno priča o vodstvu. Nemam kontrolu-pitanje oholosti.
 9. OGORČENOST I NEPRAŠTANJE – ne služimo Gospodinu radosno, ogorčenost se nadograđuje. Nepraštanje također. Imamo prošlost ona dovodi do toga, Gospodin želi da imamo kratke račune, da se ne nadoziđavaju jedni na druge. Razvijamo osjećaj vlastite vrijednosti koji je nezdrav. Osjećaj bezvrijednosti imamo svi. Imamo molitvu, a glas kaže, nisi trebao moliti, ne sad reći, i onda nas taj glas čini sve manjima i manjima. 
 10. ​Neprijatelj dolazi kao neprijatelj laži. To nas sprječava prema milostima. Neprijatelj napada nevjeru- dio izvornog grijeha, je li Bog uistinu rekao to, kako đavao kuša Adama i Evu, sumnjamo u sebe u Gospodina. Grijeh za koji se treba pokajati. Izgovorite laži neprijatelja i hodajte u istini.
 11. USTRAJNOST – moramo nastaviti hodati, imamo kušnje, napasti da se odmorimo, moramo držati oči na stalnom kretanju. Budućnost puna nade, ustrajnost će vam spasiti život.