Voditeljeva vizija – 1. dio

PRIPRAVA ZA BLAGDAN DUHOVA – Svakodnevna razmatranja o djelovanju Duha Svetoga do blagdana Duhova

Uvodne molitve koje se mogu moliti kroz ovo vrijeme:

  • Dođi Duše Sveti, dođi po moćnom zagovoru Bezgrešnog Srca Marije, svoje preljubljene zaručnice! (tri puta)
  • Dođi, Duše Sveti, ispuni srca svojih vjernika; I zapali u nama oganj ljubavi svoje!
  • Pošalji Duha svojega, Gospodine; i obnovi lice zemlje!

 

Dođi duše presveti

Dođi, Duše presveti, 
sa neba nas posjeti 
zrakom svoje milosti.

Dođi, Oče ubogih, 
djelitelju dara svih, 
dođi, srca svjetlosti.

Tješitelju tako blag, 
ti nebeski Goste drag, 
pun miline, hlade tih.

Umornima odmore, 
u vrućini lahore, 
razgovore žalosnih.

Sjaju svjetla blaženog, 
sjaj u srcu puka svog, 
napuni nam dušu svu.

Bez Božanstva tvojega, 
čovjek je bez ičega, 
tone sav u crnom zlu.

Nečiste nas umivaj, 
suha srca zalivaj, 
vidaj rane ranjenim.

Mekšaj ćudi kamene, 
zagrij grudi ledene, 
ne daj nama putem zlim.

Svim što vjeru imaju, 
što se u te ufaju, 
sedam svojih dara daj.

Daj nam krepost zaslužnu, 
i smrt lijepu, blaženu, 
daj vjekovit svima raj. Amen

 

Djela apostolska 21, 1-14

VI. PAVAO – SUŽANJ KRISTOV

EVANĐELJE U RIMU

Iz Mileta u Jeruzalem

1 Pošto se otrgosmo od njih, zaplovismo. Jedreći ravno, stigosmo na Kos, a sutradan na Rod pa odande u Pataru. 2Kad nađosmo lađu za Feniciju, popesmo se i otplovismo. 3Kad bijasmo napomol Cipru, ostavismo ga slijeva jedreći prema Siriji. Pristadosmo u Tiru jer je ondje lađa imala iskrcati tovar. 4Pronađosmo učenike i ostadosmo ondje sedam dana. Oni po Duhu nagovarahu Pavla da ne uzlazi u Jeruzalem. 5Ali kad nam istekoše dani, ipak otputovasmo. Ispratiše nas svi, sa ženama i djecom, do izvan grada. Na žalu klekosmo i pomolismo se. 6Pozdravismo se, popesmo se na lađu, a oni se vratiše kući.
7Tako dovršismo plovidbu. Iz Tira stigosmo u Ptolemaidu. Pozdravili smo braću i ostali jedan dan u njih. 8Sutradan otputovasmo i stigosmo u Cezareju. Uđosmo u kuću Filipa evanđelista, jednog od sedmorice, i ostadosmo kod njega. 9On je imao četiri kćeri djevice koje su prorokovale.
10Kako smo se zadržali mnogo dana, siđe iz Judeje neki prorok imenom Agab, 11dođe k nama, uze Pavlov pojas, sveza sebi noge i ruke te reče: »Ovo govori Duh Sveti: Čovjeka čiji je ovo pojas ovako će svezati Židovi u Jeruzalemu i predati u ruke pogana.« 12Kada smo to čuli, stadosmo mi i mještani zaklinjati Pavla da ne uzlazi u Jeruzalem. 13Nato on odvrati: »Što plačete i parate mi srce? Ta spreman sam ne samo biti svezan nego i umrijeti u Jeruzalemu za ime Gospodina Isusa.«14A kako se nije dao nagovoriti, ušutjesmo rekavši: »Gospodnja budi volja!«

Izvor: https://biblija.ks.hr/

 

 

Voditeljeva vizija – 1. dio

José H. Prado Flores 

Sadržaj predavanja: 

  • Vidi dalje od ostalih 
  • Ne gleda unatrag 
  • Naviješta radosnu vijest 
  • Svjedoči svoju viziju pred drugima 
  • Vidi što je najvažnije: definiranje cilja 
  • Ohrabruje i motivira svaku osobu 
  • Pronalazi zdravu strategiju za postizanje cilja 

Najodlučniji element koji potvrđuje i označava bit istinskog voditelja jest njegova vizija. Da bismo pokazali što vizija znači, možemo uzeti primjer mornara koji gleda s glavnog brodskog jarbola i pružajući ruku prema horizontu poziva posadu uzbuđeno vičući: "Kopno na vidiku". On vidi ono što drugi ne mogu vidjeti i sve ohrabruje da dosegnu cilj. 

1. Vidi dalje od ostalih 

Voditelj ima visoko-frekventni radar da procijeni stvarnost i sposobnost da sanja i ono što je nezamislivo. On može vidjeti ono što još nitko nije otkrio. Ovo ga stavlja iznad običnih ljudi, on zna kako oblikovati stvari i predvidjeti okolnosti. On razlikuje ono što je bitno od onoga što je drugorazredno. On je sposoban stvoriti sveopći osjećaj za informacije. On ima razvijen sustav za sagledavanje stvarnosti. On ima ljestvicu vrijednosti. Jednom riječju, on je jedan od ljudskoga roda koji ne priznaje osrednjost. Šaul, iz Benjaminova plemena se isticao visinom između svih ostalih (1 Sam 10, 23). To je bilo zato jer je mogao vidjeti mnogo dalje nego bilo tko drugi. To je bilo zato jer je bio sposoban pronaći nove načine i ići novim putovima u uspostavljanju novoga razdoblja izraelskog kraljevstva. Pavao, koji je također bio iz Benjaminova roda, na svom putu u Damask, imao je viziju u kojoj je čuo ono što još nitko nije: njegovi prijatelji "čuli su doduše glas, ali ne vidješe nikoga" (Dj 9, 7) Samo je Pavao mogao vidjeti ono što drugi nisu zamijetili. Sve nam ovo služi za isticanje jedne bitne činjenice. Pavao je zamijetio ono što drugi nisu vidjeli. 

2. Ne gleda unatrag 

Mornara ne zanima gledati unatrag, da vidi brazdu koju brod ostavlja za sobom u oceanu. Jedanput kada je napustio obalu, on je podignuo sidra, koja su ga mentalno vezala da napusti svoje zamisli i nade, da leti prema novom odredištu koje ga očekuje. Za voditelja koji ima viziju, prošlost je samo učitelj koji mu pokazuje kako gledati u budućnost, koristeći iskustvo koje ima. 

Pavao, kao i svaki voditelj, nije gledao unatrag. On je uvijek gledao naprijed. "Braćo, ja nipošto ne smatram da sam već dohvatio. Jedno samo: što je za mnom, zaboravljam, za onim što je preda mnom, prežem." (Fil 3, 13). 

3. Naviješta radosnu vijest

Služba mornara koji se penje na jarbol jeste naviještati radosne vijesti. Njegova obveza nije zastrašujuće vikati uplašenoj posadi: "Oluja". Njegova glavna odgovornost jeste navijestiti da se približavaju svome cilju. Vodeća zamisao ne bi trebala zvučati kao alarm kada ponestane snage. Bolje bi bilo da se sve razjasni! On traži i pronalazi rješenja. Pavao ne samo da je savršeno rješavao sofizme (2 Kor 10, 4) ili predviđao probleme (Dj 27, 10), nego je on i naviještao Radosnu Vijest: "Ondje su navješćivali evanđelje." (Dj 14, 7). 

Izvor: Gornja soba – Pedesetnica naroda (ICCRS)