Duhovna obnova „Dođi i vidi“ na Duhove – Pedesetnicu 2020.

Na početku duhovne obnove, vjernika KKODS- a, u crkvi sv. Marka na splitskom Neslanovcu, slavilo se i hvalilo Gospodina koji nadahnjuje i vodi Zajednicu Svojih učenika. Slavljenje je predvodio slavljenički tim molitvene zajednice „ Kraljice anđela“ koja djeluje u župi. Na početku susreta smo svi zajedno, predvođeni organizatorom duhovne obnove, Petrom Jurčevićem, molili himan Duhu Svetomu, na ovaj svečani dan rođendanske proslave Crkve. www.obnovauduhu.comBrat Petar nas je, u uvodnom dijelu koji je nakon toga uslijedio, sve informirao kako će projekt jednodnevne duhovne obnove „Dođi i vidi“, upoznavanja vjernika sa stvarnošću i potrebom „krštenja“ u Duhu Svetom i snažne prisutnosti Isusovog Duha u svakodnevnom životu, postati „pokretna“ duhovna obnova i događati se u župama.

www,obnovauduhu.comUslijedilo je razmatranje koordinatora KKODS-a, brata Lordana Ljubenkova o današnjem evanđeoskom tekstu. Isus je dahnuo u apostole na Uskrs i dao im poslanje, ali im je, kroz novenu iščekivanja dara Duha, bilo potrebno ulaženje u Božju istinu i snagu. Isus učenike, na taj način, osposobljava za njihovu službu jer bez Duha istine, nije moguće drugima Istinu naviještati, propovijedati. Naše poslanje treba biti djelatno: mi koji smo primili krštenje u Duhu, trebamo svjedočiti o Njemu. U osobnoj molitvi, trebali bismo čeznuti za osobnom Pedesetnicom. Devetnica je slika tog vremena učenja vjerovati Gospodinu i strpljivo čekati. Drugim riječima, to je put svetosti na koji smo svi pozvani. Kada sebe, svoje suze i trpljenja, koja se događaju u čekanju, prikazujemo Gospodinu, događa se osobna Pedesetnica. U suhoći i zatvorenosti, potrebno je zajedništvo s braćom i sestrama. U tom zajedništvu, u prilici smo pomagati jedni drugima u životnom i vjerničkom hodu. U tijeku je oblikovanje Zagovorne mreže u Hrvatskoj koja će imati baš tu važnu ulogu, u ljubavi služiti braći i sestrama, zagovarati za potrebe našeg naroda i svjedočiti drugima krštenje u Duhu. Brat Lordan je, kroz sliku karavane (dobivene u zajedničkoj molitvi vodstva KKODS- a), približio to zajedništvo u različitostima vjernika koje se ostvaruje kroz služenje jednih drugima, na istom vjerničkom putu.

www.obnovauduhu.comSuvoditelj makarske karizmatske molitvene zajednice, brat Robert Brzica, je izrekao svoje kratko, ali snažno svjedočanstvo djelovanja/zahvata Duha Svetog u svom životu, kroz situaciju od prije tri godine, a na njega je ostavila snažan utisak. Trebao je ići u Istru, i tamo predvoditi, u zajedništvu s još tri brata, duhovnu obnovu u mjestu, za koje nije ni znao da postoji. Nije se osjećao spremno za tu zadaću, a odluku je morao donijeti u svega nekoliko sati. Nakon molitvenog vapaja Gospodinu, kad mu je „kukao“ kako se nema vremena ni na koji način pripremiti za tako nešto, Gospodin mu je rekao istinu, za sve nas jako bitnu: „A što ćeš se ti pripremat kad ću ionako ja sve uradit?“ Ovu tako jednostavnu činjenicu, kao i apostoli u raznim strahovima, znamo zanemariti. A na nju bi se, u stvari, trebalo naslanjati, svo naše djelovanje, služenje drugima! Brat Robert je posvjedočio kako se nije osjećao ni spreman ni sposoban za povjereni mu zadatak, ali kad Gospodin nekoga na nešto poziva, On ga za to i osposobljava. Bitno je sebi priznati: „Ja to ne mogu, ali Duh Sveti može!“ Naravno da ne treba niti pitati kako je prošla spomenuta duhovna obnova u gradiću u Istri…

Nakon ovog, tako prikladnog, svjedočanstva, uslijedila je molitva za bolesne. Voditelji su se rasporedili u blizini bolesnika i oblikovale su se grupe molitelja. Potom je pripadnik dotične župe, posebno navodio svaku ulicu župe na Neslanovcu, a cijela zajednica je molila blagoslov Duha za ljude stanovnike tog područja.

Uslijedio je dio programa povezan sa župom: sudjelovanje u molitvi krunice i euharistijskom slavlju.

Ankica Cicvarić