Susret zajednica Obnove u Duhu Svetom Zagrebačke nadbiskupije i gostiju iz cijele Hrvatske sa vodstvom ICCRS-a

Katolička karizmatska Obnova u Duhu Svetom

Samobor, 25. 10. 2009.

Veliko vijeće Obnove u Duhu Svetom Zagrebačke nadbiskupije, uz odobrenje povjerenika za pokrete i udruge iste nadbiskupije vlč. dr. Tomislava Markića, organiziralo je i bilo domaćin susreta zajednica Obnove u Duhu Svetom Zagrebačke nadbiskupije i gostiju iz cijele Hrvatske sa vodstvom ICCRS-a koji se održao od 23. do 25. rujna u Samoboru. Koordinator za susret je bio o. Zdravko Barić, a gosti iz krovne udruge međunarodne karizmatske obnove iz Rima ICCRS-a (International Catholic Charismatic Renewal Services) predsjednica Michelle Moran i direktor Oreste Pesare. Cilj susreta bio je međusobno upoznavanje, povezivanje, umrežavanje, kako bi se mogao osnovati Nacionalni odbor obnove u Hrvatskoj.

Na susretu se okupilo oko 250 članova iz 38 zajednica iz Hrvatske i tri iz BiH, desetak svećenika koji su duhovnici tih zajednica, a među njima su bili mons. Milivoj Bolobanić iz Zadarske nadbiskupije, o. Mihovil Filipović, duhovnik Katoličke obnove u Duhu Svetom Zagrebačke nadbiskupije, vlč. Stjepan Šoštarić iz Varaždinske biskupije, vlč. Zdravko Radoš iz Požeške biskupije, fra Tomislav Jelić iz Mostara, te više redovnica. Nazočan je bio koordinator ODS-a Zagrebačke nadbiskupije laik Damir Zukan, a prvoga dana i tajnica Ureda za udruge i pokrete iste nadbiskupije Anita Ivanović.

Program se sastojao od svakodnevnih molitvi slavljenja, euharistije, predavanja Moran i Pesarea o krštenju u Duhu Svetom, karizmama, karizmatskoj obnovi u Europi i svijetu, njezinoj eklezijalnoj dimenziji, to jest zajedništvu s mjesnim biskupom te jedinstvu i zajedništvu u različitosti. Zadatak i poslanje ICCRS-a je služiti karizmatskim zajednicama i ohrabrivati ih, ne nametati im. Kako kažu, put je da se uspostave dobri odnosi i povezanost među ljudima iz zajednica, a tek onda se stvara struktura. Zato je zaključak bio prijedlog da se takav susret ponovi nakon godinu dana, a onda će se vidjeti što i kako dalje glede strukturiranja. Karizmatska obnova ima posebno oblikovan križ, i takav su Moran i Pesare donijeli kao dar ICCRS-a našem biskupu te zamolili koordinatora Zukana i duhovnika ODS-a Zagrebačke nadbiskupije o. Mihovila da mu ga predaju.

Zagreb, (IKA)