Je li Unbound katolički?

Unbound formacija

Mnogi katolici postavljaju pitanje: „Je li Unbound katolički?“ Referirati ćemo se na nekoliko najčešćih pitanja vezanih za ovu temu. 

1. Je li Unbound katolički? Drugim riječima, „Je li Unbound u skladu s naukom Katoličke crkve?“

Odgovor na ovo pitanje je jednostavan: Da. 

Unbound se temelji na čvrstim teološkim i biblijskim principima i u skladu je s učenjem Katoličke crkve. Također, mnogi katolički teolozi pregledali su knjigu Oslobođeni i došli su do istog zaključka.

Neal Lozano magistar je teologije Augustinskog Katoličkog sveučilišta Villanova, te autor knjiga OslobođeniOduprijeti se đavlu - Katolički pogled na oslobađanje koja posjeduje Nihil obstat i Imprimatur potvrde u kojoj su objašnjeni Unbound model i principi na kojima se temelji. U njoj se nalaze mnogi navodi iz crkvenog nauka, povijesti crkve i citati katoličkih teologa. Preporučujemo je svim osobama koji imaju određena pitanja vezano uz ovu temu. Neal Lozano je i koautor knjige Služba oslobođeni, zajedno sa Matt Lozanom koji je magistar teologije Augustinskog instituta.

Još jedan značajan dokument je knjiga Služba oslobađanja izdana od doktrinarne komisije ICCRS-a. Odobrena je od strane Kongregacije za nauk vjere, a predgovor je napisao kardinal Kevin Farrell. Knjiga uključuje proces oslobađanja u 5 koraka koji odražava Unbound model. 

2. „Radi li se o službenoj službi Katoličke crkve? Podržava li je Vatikan?“

Vatikan nije službeno potvrdio Unbound službu. Bilo bi vrlo neobično da Vatikan podrži bilo koju privatnu službu, ne samo Unbound. Koliko znamo, ne postoji postupak za takvo priznanje. Odluke o službama obično donose lokalni biskupi, a ne Vatikan.

Nealova biskupija, nadbiskupija Philadelphije (SAD), u potpunosti podržava Unbound službu. Nadbiskup Charles Chaput je napisao:

„Unbound služba je važan dio nove evangelizacije zbog toga što jednostavnom metodom molitve, utemeljenom na Evanđelju, pomaže nama da pomognemo drugima prevladati svoje duhovne prepreke te ući u dublji odnos s Isusom Kristom. Ovaj model oslobađanja odražava snagu krštenja koji nas izvodi iz tame u Kraljevstvo Božje. Unbound služba se pokazala kao vrlo plodonosno sredstvo u rukama svećenika i onih koji su uključeni u župno djelovanje.“

Osim spomenutog nadbiskupa Charlesa Chaputa, Unbound je dobio i službenu podršku od: 

  • Andrew Harmon Cozzens, pomoćni biskup nadbiskupije Sv. Pavla i Minneapolis-a
  • Scott McCaig, Biskup Kanadskog vojnog ordinarijata
  • Christian Riesbeck, pomoćni biskup Ottawe
  • William E. Lori, nadbiskup Baltimorea
  • Mons. Michael Magee, Predsjednik katedre za Sistemsku teologiju i redovni profesor Sistemske teologije i Svetog pisma na Saint Charles Seminary, Philadelphia

Mnogi svećenici diljem svijeta, kao i u Hrvatskoj, podržavaju Unbound model. 

Nadam se da će ova objašnjenja donijeti određenu jasnoću onima koji žele razumjeti porijeklo i odnos Unbound službe s Katoličkom crkvom. 

*Dijelovi ovog teksta preuzeti sa Heart of the Father ministries