Upoznaj Duha Svetoga

Zajednica Božja Pobjeda

INTRO:

Ususret Pedesetnici pripremili smo za vas serijal razmatranja o Duhu Svetom. Idućih 11 dana članovi naše zajednice razmišljat će zajedno s vama o otajstvu Duha Svetoga čiji izljev uvijek iznova iščekujemo u „gornjoj sobi“, u zajedništvu s Crkvom.

 

1. STRANAC:

Kad govorimo o Duhu Svetome, najčešće govorimo o tome što on radi. Otkriva nam se njegovo djelovanje, njegova sila i snaga, stvaralačka i preobražujuća moć. No, tko je Duh Sveti? Koja je njegova narav? Tko je on u sebi?

 

2. DUH POSINSTVA:

Na dan našeg krštenja primili smo Duha Svetoga da u nama kliče: „Abba, Oče!“, i koji nas vodi da dublje otkrijemo i zaživimo svoje sinovstvo. Naša vjera u kojoj smo kršteni odnos je pouzdanja i ljubavi prema Ocu koji nas neizmjerno voli. Možda ovo zvuči predobro da bi bilo istinito. No, istina je – imamo najboljeg Oca na svijetu, koji nas ludo voli i iščekuje da zajedno provedemo vječnost.

 

3. NOVO ROĐENJE:

Sv. Toma Akvinski govori nam o milosti sakramenata koja je uspavana i koju je u brojnim kršćanima potrebno probuditi. Što bismo rekli krštenim katolicima danas koji se bore i muče sa svojom vjerom?
Kako oživjeti milosti Duha Svetoga u nama?

 

4. UČITELJ MOLITVE:

Duh Sveti uči Crkvu i podsjeća ju na sve sto je Isus rekao. On ju također odgaja i u molitvi. Duh Sveti nam na vrlo konkretan način želi pokazati što i kako činiti. Posebno, želi se zauzimati za nas u molitvi i otkrivati nam što i kako da molimo.

 

5. ONAJ KOJI OTKRIVA:

U ovom ćemo razmatranju vidjeti kako nas Duh Sveti približava Kristu otkrivajući nam naš grijeh u nama i kako nas uvodi u dublje razumijevanje istine koja se otkriva u osobi Isusa Krista.

 

6. DAROVI:

Svi smo po sakramentu krštenja i potvrde primili darove Duha Svetoga čija je svrha učiniti nas svetima. Ti darovi usavršavaju kreposti onih koji ih primaju. Oni čine vjernike poslušnima i osjetljivima na božanska nadahnuća. Zanimljivo razmatranje pripremio je za vas don Damir Stojić, SDB.

 

7. KARIZME:

Osim darova Duh Sveti obdario nas je i posebnim milostima. Tvoj svakodnevni kršćanski život nikad nije trebao biti prosječan nego izvanredan.

 

8. PLODOVI:

Darovi Duha su vrlo važni za izgradnju Crkve i evangelizaciju, ali zbog plodova Duha Svetoga osjećamo se bližim Bogu! Oni proizlaze i rađaju se iz života u Duhu i nevjerojatno su privlačni. Koji su to plodovi Duha? Kakvim plodovima rađa tvoj život? Ovo razmatranje je dobra prilika da evaluiramo plodove svog života.

 

9. OZDRAVITELJ:

Papa emeritus Benedikt XVI. u svojoj knjizi „Isus iz Nazareta“ piše da je ozdravljanje bitna dimenzija apostolskoga poslanja i kršćanske vjere. Čak navodi da je kršćanstvo religija ozdravljanja. U sili Duha Svetoga uskrsli Gospodin u Crkvi nastavlja i danas činiti djela ozdravljanja i spasenja kakva je činio tijekom svojega zemaljskog života. Za sve nas važno je primiti istinu da su sva ozdravljenja duha, duše i tijela očitovanja sile Duha Svetoga i izraz milosrdne i ljubazne dobrote Božje.

 

10. PUNA MILOSTI:

Marija je živjela takvim životom da je njezino srce bilo spremno i otvoreno primiti preobražujuću silu Duha Svetoga u svoj život. Njezin veliki DA anđelovu navještaju onoga što će se dogoditi, otvorio je vrata utjelovljenju Boga u svijet. Molimo za otvorenost Duhu Svetom kakvu je Marija imala.

 

11. PEDESETNICA:

Na Pedesetnicu Duh je ispunio Božji plan za povijest spasenja – rodio je Crkvu! Okupljanje Crkve prvo je djelo Duha Svetoga i nastavlja se do danas. Što to znači za tebe? Ti si dio te Crkve po Duhu koji ti je dan – tebe je krštenjem Duh osobno učinio dijelom tog zajedništva. Crkva još od Pedesetnice nastavlja poslanje Isusa i Duha djelujući u Kristovo ime i snagom Duha. Zato što si svojim krštenjem postao punopravni dio Crkve i ti imaš mandat svjedočiti o Bogu u svom životu s vjerom da će Duh Sveti pratiti tvoje svjedočanstvo.