30-ta obljetnica prve proslave hrvatskog dana državnosti 1990. kada je konstituiran Sabor

Važnost zagovorne molitve u povijesti hrvatskog naroda

DAN DRŽAVNOSTI u Republici Hrvatskoj obilježava se, 30. svibnja, kada je 1990. godine utemeljen PRVI DEMOKRATSKI IZABRANI HRVATSKI SABOR. Konačno, poslije dugo vremena i raznolikih režima, koji su tjerali hrvatski narod na sam rub opstanka, Hrvati su stekli pravo da budu svoji na svome. 

Na prvim višestranačkim izborima u proljeće 1990. pobijedio je HDZ pod vodstvom Franje Tuđmana koji je predvodio nacionalni pokret usmjeren na hrvatsko državno osamostaljenje i napuštanje komunističkog poretka. 

Predsjedništvo HDZ-a uputilo je 12. svibnja 1990. poziv "čitavom hrvatskom narodu u Domovini i iseljeništvu te svim građanima Hrvatske da 30. svibnja 1990, dan saziva Hrvatskog sabora i izbora Vrhovništva suverene Hrvatske, proslave svečano, ponosno i dostojanstveno".

Ujedno je preporučeno "da taj datum ostane u tradiciji kao svehrvatski dan proslave hrvatske državnosti" i kao "dan duhovna izmirenja svih koji su se i pod različitim zastavama i idejama borili za slobodu i suverenost hrvatskog naroda, sa zavjetom da ćemo svi zajedno složno raditi za bolje sutra i sreću svoje hrvatske domovine".

Uoči prvog zasjedanja Sabora brojni zastupnici i uglednici na čelu s Franjom Tuđmanom prisustvovali su SVEČANOJ MISI U ZAGREBAČKOJ PRVOSTOLNOJ CRKVI koju je predvodio Kardinal Franjo Kuharić. Na kraju svete mise, u prepunoj zagrebačkoj katedrali narod je zapljeskao novom predsjedniku Tuđmanu, a zasvirala je i hrvatska himna "Lijepa naša" koja je naprosto "zagrmjela" s katedralnih orgulja. Himna se pjevala i u dvorištu Nadbiskupskoga dvora, kada su saborski zastupnici izlazili iz crkve koji su nakon svete mise otišli do Sabora, gdje je već sve bilo spremno za početak prve, konstituirajuće saborske sjednice. 

U svečarskom tonu nakon svete mise održano je i PRVO ZASJEDANJE demokratski izabranog Sabora. Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa. Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić.

Proglašenje rezultata glasovanja za predsjednika Predsjedništva, izbor Franje Tuđmana, popraćen je klicanjem i odobravanjem sabornika. Franjo Tuđman u nadahnutom je govoru podsjetio na važne datume hrvatske povijesti i borbe hrvatskog naroda za očuvanje svoje državnosti, naglasivši da je upravo sada učinjen presudno važan, prvi korak na povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji. 

Poslije zasjedanja Sabora na središnjem zagrebačkom trgu, tada još Trgu Republike, održana je veličanstvena narodna proslava na kojoj su građani burno pozdravili upravo izabrano državno Vrhovništvo. 

Na simboličkoj razini 30. svibnja 1990. inauguriran je kao "ROĐENJE NOVE HRVATSKE". Tijekom svečanosti na današnjem Trgu bana Jelačića, netom izabran predsjednik Franjo Tuđman položio kruh, pero i zlatni dukat, kao simbole života, blagostanja, znanja, kulturnog napretka i bogatstva, u zipku koju su blagoslovili kardinal Franjo Kuharić i glavni imam Ševko Omerbašić. 

Tog je dana doista, bitno i simbolično, ponovno rođena Hrvatska država i u toj je državi počeo proces obnove europske parlamentarne demokracije. Hrvatskom narodu je nakon dugih stoljeća vraćen ponos i dostojanstvo.

Izvor: https://www.facebook.com/zagovorna.mreza.hr/