Prasvetište, Gospa od otoka

Važnost zagovorne molitve u povijesti hrvatskog naroda

Starohrvatska crkva Blažene Djevice Marije
Hrvatska Kraljica Jelena Slavna

 

Crkva Blažene Djevice Marije u Solinu ili kako ju je narod zvao Gospa u Bristima, na mjestu današnje župne crkva Gospe od Otoka, je jedna od dvije (druga je Crkva sv. Stjepana od Otoka) starohrvatske crkve koje je dala podići hrvatska kraljica Jelena Slavna u Solinu 976. godine. 
Jelena Slavna (* ? – † 8. listopada 976.), hrvatska kraljica, žena kralja Mihajla Krešimira II. (949.-969.).
Navodno je podrijetlom iz najmoćnije zadarske patricijske obitelji Madijevaca za što međutim nema potvrda u izvorima. Bila je omiljena u hrvatskom narodu i poznata kao Jelena Slavna. Nakon smrti svoga supruga, kralja Mihajla Krešimira II. 969. godine vladala je kao regentkinja u ime malodobnog sina Stjepana Držislava.
Prema kronici splitskog kroničara Tome Arhiđakona (1200.-1268.), dala je sagraditi dvije crkve u Solinu: Crkvu svetog Stjepana, koja je služila kao grobnica hrvatskih kraljeva i crkvu svete Marije na Gospinu otoku koja je bila korištena kao krunidbena bazilika do ranih 70-ih godina 11. stoljeća. 
Nakon smrti 976. godine, pokopana je u atriju crkve Svetoga Stjepana zajedno sa suprugom, a još u 13. stoljeću solinski su benediktinci obilježavali spomen na nju.
Dana 28. kolovoza 1898. godine arheolog don Frane Bulić (1846.-1934.) pronašao je pokraj današnje solinske crkve Gospe od Otoka temelje negdašnje starohrvatske bazilike (trobrodna bazilika s četverokutnim stupovima, veličine 23 x 10 m), a u njezinu predvorju sarkofag i nadgrobni natpis kraljice Jelene, razbijen u devedeset komada. Don Frane Bulić rekonstruirao i otkrio značenje natpisais na sarkofagu uklesani latinski epitaf, koji glasi na hrvatskom prijevodu:
„U ovom grobu počiva glasovita Jelena koja je bila žena kralju Mihajlu, a majka Stjepana kralja. Ona se odreče kraljevskog sjaja dneva osmoga mjeseca listopada. I bi ovdje pokopana 976. godine od utjelovljenja Gospodnjeg indikcije četvrte petoga cikla mjesečeva, sedamnaeste epakte, petoga kruga sunčanoga koji pada sa šestim. Gle, ovo je ona, koja je za života bila majka kraljevstva, a zatim postala majkom siročadi i zaštitnicom udovica. Ovamo pogledavši, čovječe reci: Bože smiluj joj se duši!” 
(Nadgrobni epitaf kraljice Jelene)
Ovaj natpis od velikog je značaja za hrvatsku povijest. Epitaf kraljice Jelene potvrdio je točnost drugog povijesnog pisanog izvora (Tome arhiđakona iz 13. stoljeća) o kraljevskim grobnicama u Solinu i posvjedočio vrijeme gradnje kraljičine zadužbine na mjestu otkrivene crkve sv. Stjepana. Osim toga, otkrivena su tri kraljevska imena (Jelena, Mihajlo Krešimir i Stjepan Držislav).

Neki znanstvenici vjeruju kako je Gospin otok u Solinu, opkoljen rukavcima rijeke Jadro, bio prvo naselje Hrvata u ovom kraju. Prema narodnoj predaji u Solinu je bilo sahranjeno sedam hrvatskih kraljeva. Bio je to, dakle, prvi nam poznati mauzolej hrvatskih kraljeva.

Za svoga drugoga posjeta Hrvatskoj, Sveti Otac Ivan Pavao II, pohodio je i Solin. Papa se na Gospinu otoku, najstarijem marijanskom svetištu u Hrvata, susreo s mladeži 4. listopada 1998.
Ovaj svakako najslavniji trenutak u povijesti Solina, još od vremena kada je dična kraljica Jelena hodila Otokom, zbio se pred pedesetak tisuća mladih koji su u grad na Jadru stigli iz cijele Hrvatske da bi čuli jasnu poruku Svetoga Oca: "Čuvajte blago vjere koje vam je povijest povjerila!".

www.obnovauduhu.comPapa Ivan Pavao Drugi obratio nam se na hrvatskome jeziku, na hrvatskome je molio Oče naš i na hrvatskome pjevao zajedno s mladima: "Zdravo Djevo, kraljice Hrvata".
Ivan Pavao II se od Solina oprostio sa riječima:
"Približio se trenutak rastanka. Upućujem zadnji pozdrav svima, a posebno vama, Solinjani: budite ponosni na blago vjere, koje vam je povijest povjerila. čuvajte ga ljubomorno.
Želim se od vas oprostiti podsjetivši vas na riječi blaženoga Alojzija Stepinca: »Nećete biti dostojni imena otaca vaših, ako budete dopustili da vas tko otrgne od pećine na kojoj je Krist sazidao svoju Crkvu« (Oporuka iz 1957).
Sve vas povjeravam Onoj, koja je bila tjelesna Majka Riječi utjelovljene radi našega spasenja. Gospa od Otoka iz ovoga svojeg prasvetišta u zemlji hrvatskoj bdjela nad vama, nad vašim obiteljima, nad vašom domovinom. Neka vam bude potpora u svjedočenju za Krista u novome tisućljeću, koje je već pred vratima.
Sve blagoslivljem!
Hvaljen Isus i Marija!"