Svetište Majke Božje Trsatske

Važnost zagovorne molitve u povijesti hrvatskog naroda

 

Ovo svetište ima dugu povijest vjerničkog i kulturnog okupljanja u trajanju od sedam stoljeća. Također je i najstarije hrvatsko marijansko svetište s kontinuiranim štovanjem Majke Božje.

Danas Trsatsko svetište predstavlja duhovno središte Riječke metropolije i uključuje četiri biskupije: Riječku nadbiskupiju, Porečko-pulsku biskupiju, Krčku biskupiju i Gospićko-senjsku biskupiju, a također je privlačno mjesto hodočasnicima kontinentalnog djela Hrvatske, a k tome je ovo Svetište jedino trajno stjecište Marijinih štovatelja iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije.

Svetište Majke Božje Trsatske je najveća i najslavnija zadužbina hrvatskih knezova Frankopana koja je Hrvatskoj dala niz banova i vojskovođa, nadbiskupa i biskupa. Slavni Martin Frankopan poziva 1453. godine franjevce da služe hodočasnicima, a danas je franjevački samostan zajedno s prošteničkom crkvom.

U centru svetišta je Majka Božja Trsatska koja nosi i nazive kraljica Jadrana, zvijezda mora i čuvarica grada Rijeke.

www.obnovauduhu.com

Priča vezana za svetište kreće od čuda koje se dogodilo 10. svibnja 1291. Na taj dan je prenesena Sveta Nazaretska kućica u kojoj je živjela Sveta Obitelj Isusa, Marije i Josipe iz Nazareta na Trsat. Zanimljivo je nadalje što je ta ista kućica čudesno nestala s Trsata 10. svibnja 1294. te je ponovo otkrivena na drugoj strani Jadrana u šumici nedaleko Recanettija na posjed gospođe Recanetti. U oba slučaja postoji predaja da su anđeli prenosili kućicu.
Kako bi se bar nekako utješio hrvatski narod zbog gubitka kućice, papa Urban V. je 1367. godine darovao čudotvornu sliku Majke Milosti ili kasnije nazvanu Majka Božja Trsatska koja se i danas nalazi na oltaru Svetišta. Brojni vjernici je pohode svake godine kako bi iznijeli pred Majku Božju svoje duboke prošnje ili tražili njezin zagovor.

Izvor: https://www.facebook.com/zagovorna.mreza.hr/